„Maskvos formato“ susitikimas dėl Afganistano spalio 20 dieną Maskvoje. Z. Kabulovas anksčiau sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad Talibanas patvirtino savo ketinimą jame dalyvauti.

Pasak pasiuntinio, susitikimo išvakarėse, spalio 19-ąją, įvyks „išplėstinio trejeto“ dėl Afganistano – JAV, Rusijos, Kinijos ir Pakistano – derybos, per kurias bus bandoma „parengti bendrą poziciją dėl besikeičiančios padėties Afganistane“.

Visgi Z. Kabulovas sakė, kad Maskva nesitiki proveržio.

„Mes nesitikime jokių proveržio sprendimų, tai yra ilgas, evoliucinis procesas, mes remiamės šiuo supratimu“, – sakė jis.

Pasak Z. Kabulovo, Maskvoje planuojama surengti „atvirą pokalbį už uždarų durų“ su naujosios Afganistano vyriausybės atstovais.

„Mes atvirai pareikšime savo pretenzijas Afganistano delegacijai, bet ne reikalavimų, o pasitarimo dėl to, kaip konstruktyviai pradėti spręsti šias problemas, forma“, – pridūrė Rusijos diplomatas.

Jo teigimu, susitikime bus aptariamas virtinė su žmogaus teisėmis ir humanitarine padėtimi Afganistane susijusių klausimų.

„Be to, mes tikimės, ir neabejoju, kad tai įvyks, kad naujosios Afganistano valdžios institucijos dar kartą patvirtins savo įsipareigojimus užkirsti kelią Afganistano teritorijos naudojimui [išpuoliams] ne tik prieš kaimynes, bet ir kitas pasaulio šalis“, – pridūrė Z. Kabulovas.