„Karinio jūrų laivyno pakrančių apsaugos pareigūnai, patruliuojantys Viduržemio jūroje ir Atlanto vandenyne, išgelbėjo (...) 257 žmones, mėginusius neteisėtai migruoti, pavojingai kirsti laikinais laivais, kajakais ir net plaukte“, – sakė neįvardytas karinis pareigūnas, jį citavo oficiali naujienų agentūra MAP. Dauguma migrantų atvyko iš Afrikos šalių, bet tarp jų buvo ir afganistaniečių bei jemeniečių. Agentūra pridūrė, kad jie buvo „saugiai“ nuvežti į krantą. Tarp jų buvo ir vyrų, ir moterų, ir vaikų.

Praėjusį mėnesį mažiausiai 23 migrantai žuvo mėgindami perlipti pasienio tvorą į Ispanijos Meliljos anklavą Maroko Viduržemio jūros pakrantėje. Nevyriausybinės organizacijos teigia, kad žuvo mažiausiai 37 migrantai - daugiau nei skelbiama oficialiai. Pasak Maroko valdžios, aukos buvo tarp maždaug 2 tūkst. migrantų, daugelis - iš Sudano, masiškai šturmavusių pasienio užtvarą. Tai buvo didžiausias užfiksuotas aukų skaičius per daugelį metų, kai migrantai mėgina patekti į Seutą ir Melilją – šie du Ispanijos anklavai Maroke vieninteliai turi sausumos sienas tarp Afrikos ir Europos Sąjungos.

Migrantai, dažnai bėgantys nuo smurto ir maisto trūkumo namuose, ir toliau mėgina laivais pasiekti Ispaniją. Pasak Ispanijos vidaus reikalų ministerijos, 2021 m. jūra į Ispaniją atvyko daugiau nei 40 tūkst. migrantų, daugiausia iš Maroko. Per pirmuosius penkis 2022 m. mėnesius atvykėlių skaičius padidėjo 12 proc. lyginant su 2021 m., rašoma pranešime. Ispanijai ir Marokui normalizavus diplomatinius santykius, pastarosiomis savaitėmis jų skaičius sumažėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją