„Jie mums primeta kitą pusę. Ir reikalauja nei daug, nei mažai – perduoti jiems valdžią. Taigi, mes tai vertiname vienareikšmiškai: tai yra mėginimas užgrobti valdžią su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis“, – per Valstybės saugumo tarybos pasitarimą sakė A. Lukašenka.

Baltarusijoje rugpjūčio 9-ąją įvykusius prezidento rinkimus, kaip oficialiai paskelbė režimui lojali Centrinė rinkimų komisija, triuškinamai laimėjo A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija laiko rinkimų rezultatus suklastotais, o jos šalininkai pastarosiomis dienomis rengė masinius protestus, neregėtus šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Anksčiau antradienį pagrindinės opozicijos kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos, šiuo metu pasitraukusios į Lietuvą, bendražygė Maryja Kalesnikava pranešė, kad Koordinacinė taryba susirinks į savo pirmąjį posėdį ir kad per jį rengiamasi suformuluoti reikalavimus valdžiai.

Posėdžio transliacija:

„Pirmasis tarybos posėdis planuojamas jau šiandien. Taip pat šiandien įvyks spaudos konferencija. Pirmojo posėdžio darbotvarkėje – tarybos, jos darbo principų formavimas, taip pat visuomenės reikalavimų valdžiai formulavimas“, – nurodė M. Kalesnikava.

„Iniciatyva įkurti tarybą kilo iš [neįregistruoto kandidato į prezidentus Viktaro] Babarykos ir Cichanouskajos štabų. Tačiau tai yra atvira struktūra. Mes siūlome prie jos prisijungti įvairių bendruomenių lyderiams – nuo darbininkų iki teatro direktorių“, – sakė M. Kalesnikava.

Ji pabrėžė, kad Koordinacinė taryba nėra politinė partija.

„Tai nėra partija. Tai yra pilietinė žmonių bendruomenė, kuri turi daryti įtaką taikiam valdžios perdavimui“, – nurodė ji.

Pirmadienį S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova sakė, kad prie opozicijos kuriamos kuriamos valdžios perdavimo koordinavimo tarybos prisidėjo iškilių šios šalies visuomenės, verslo, kultūros ir politikos veikėjų, įskaitant Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.

A. Lukašenka pagrasino imtis prieš šios tarybos narius „adekvačių priemonių“.

„Noriu perspėti patekusius į šį štabą, kad imsimės adekvačių priemonių – tačiau vien tik pagal konstituciją ir įstatymą. Turime pakankamai šių priemonių, kad atvėsintume kai kurias karštas galvas“, – perspėjo jis.

Autoritarinis lyderis pareiškė, kad tarybos narius motyvuoja jų asmeninės ambicijos ir nuoskaudos, o ne jų deklaruojamas siekis grąžinti Baltarusijai demokratiją.

"[Jie] – iš buvusių „prie lovio“, kaip juos vadina. Ten buvusieji, nuskriaustieji, kažkada pavaikščioję valdžioje – ir atvirai nesivaržantys nacistai“, – tvirtino A. Lukašenka.

Prezidentas pridūrė, kad dalyvaujantys protestuose prieš jo perrinkimą rugpjūčio 9-ąją vykusius rinkimus siekia „užliūliuoti valdžią“.

„Naujas elementas – mėginimas užliūliuoti valdžią ir ypač jėgos struktūras: „Mes taikūs, geri, suprantat – mes nebenorime priešpriešos.“ Ir taip ir ne taip. Tai – širma. Pažvelgę už jos matote, kas dedasi“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis taip pat kaltino opoziciją antirusiškomis ir provakarietiškomis nuotaikomis, užmojais atsieti Baltarusiją nuo sąjungos su Rusija ir nuvesti šalį į Europos Sąjungą bei NATO.

S. Cichanouskajos patikėtinė V. Kavalkova pirmadienį nurodė, kad į Koordinacinę tarybą jau įtraukta daugiau kaip 30 žmonių.

Tarp jų yra pati V. Kavalkova ir S. Aleksijevič, žmogaus teisių centro „Viasna“ pirmininkas Alesis Bialiackis, Kinijos ir Baltarusijos pramonės parko „Velikij Kamen“ administracijos atstovas Alesis Duko, teisininkas Maksimas Znakas, prezidento posto siekusio Viktaro Babarykos kampanijos vadovė Maryja Kalesnikava, kino scenaristas ir režisierius Andrejus Kureičykas, pedagogas Jauhenas Liviantas, verslo grupės "А-100“ vadovas Aliaksandras Centeras, menininkas Vladzimiras Cesleras, ekonomisas Siarhejus Čalas, kultūrologė Julija Čarniauskaja ir kiti.

„Tai nereiškia, kad kitų pareiškimai atmesti – tebedyksta koordinacinės tarybos pagrindinio sąstato formavimas ir bus sukurtos platformos išplėsto sąstato darbui, darbo ir ekspertų grupėms“, – patikrino V. Kavalkova.