„Jiems nebuvo šansų patekti į Baltarusiją. Jie tai matė. Todėl jie nusuko šalin ir nuėjo į Ukrainos ir Rusijos sienos ruožą“, – sakė A. Lukašenka, prieštaraudamas Rusijos teiginiui, kad jie pirmiausia bandė pabėgti į Ukrainą.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) šeštadienį pranešė, kad Briansko srityje buvo sulaikyti keturi asmenys, įtariami dėl teroro akto koncertų salėje „Crocus City Hall“.

„Įvykdę teroro aktą, nusikaltėliai bandė pasprukti, automobiliu judėdami Rusijos ir Ukrainos sienos link. Koordinuoti specialiųjų ir teisėsaugos žinybų veiksmai leido per kelias valandas Briansko srityje sulaikyti visus keturis teroristus“, – tikino FSB atstovai.

Rusijos specialioji tarnyba teigė, kad po teroro akto nusikaltėliai ketino kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną, esą jie „turėjo tam tikrų ryšių Ukrainoje“.

Vladimiras Putinas šeštadienį pareiškė, esą Ukraina pasienyje buvo paruošusi „langą“ asmenims, įtariamiems teroro aktu, priimti. „Jie mėgino pasprukti ir judėjo link Ukrainos, kur, preliminariais duomenimis, jiems buvo paruoštas langas iš Ukrainos pusės valstybinei sienai kirsti“, – tuomet sakė V. Putinas.


Nepaisant įtikinamo islamistų teroristų prisipažinimo dėl išpuolio pamaskvėje praėjusį penktadienį, Rusijos nacionalinės saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas antradienį atsakomybę toliau vertė Ukrainai.

Žurnalistų paklaustas, ar su ataka koncertų salėje „Crocus City Hall“, per kurią žuvo mažiausiai 139 žmonės, susijusi „Islamo valstybė“ (IS), ar Ukraina, jis, anot valstybinės naujienų agentūros TASS, pareiškė: „Žinoma, kad Ukraina.“ Tačiau N. Patruševas nepatikslino, kodėl daro tokią išvadą.

Atsakomybę dėl išpuolio prie Maskvos jau kelis kartus prisiėmė „Islamo valstybė“. Vakarų saugumo institucijos ir ekspertai prisipažinimą laiko įtikinamu ir mano, kad teroro ataką surengė IS atšaka „Chorasano provincijos Islamo valstybė“ (ISPK). Nepaisant to, rusų atstovai, nepateikdami įrodymų, tvirtina, kad su išpuoliu gali būti susijusi Ukraina. Kyjivas tai neigia.

Tiesa, Vladimiras Putinas pirmadienį patvirtino, kad išpuolį koncertų salėje surengė islamistai, tačiau, kaip jau ir savaitgalį, toliau kalbėjo matąs ukrainietišką pėdsaką. Rusija nori žinoti, „kas yra užsakovas“, sakė jis.

Rusijos saugumo tarnybos FSB vadovas antradienį pareiškė, kad koncertų salę Maskvoje šturmavusiems ir dešimtis žmonių nušovusiems smogikams talkino Vakarų ir Ukrainos žvalgybos tarnybos.

„Esame tikri, kad šią akciją rengė tiek patys radikalieji islamistai, kuriems, savaime suprantama, padėjo Vakarų specialiosios tarnybos, tiek su šiuo įvykiu tiesiogiai susijusios Ukrainos specialiosios tarnybos“, – Aleksandro Bortnikovo žodžius citavo rusų naujienų agentūros.

Kremlius antradienį pavadino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį „savotišku žydu“, kai buvo paklaustas, kaip pastarasis gali būti susijęs su Islamo džihadistų įvykdytu išpuoliu.

„Na, čia turime tokį savotišką žydą“, – pasakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, atsakydamas į klausimą apie tai, kaip žydų kilmės V. Zelenskis gali būti susijęs su šia ataka.

„Žydą, kuris daugeliu aspektų simpatizuoja Kyjivo režimo vadovus persmelkusiai nacionalistų dvasiai ir ją palaiko“, – tęsė jis. Jis atsisakė ką nors paaiškinti plačiau, sakė, kad šiuo metu vyksta išpuolio prieš koncertų salę tyrimas.

Maskva jau metų metus mėgina primesti V. Zelenskio vadovaujamai provakarietiškai Ukrainos vyriausybei neonacių etiketę, tapusią pretekstu Rusijai užpulti Ukrainą.

Praėjusį birželį prezidentas V. Putinas V. Zelenskį pavadino „žydų tautos gėda“ ir tuo sukėlė priešišką žydų grupių reakciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)