Anonimais likti panorę Lenkijos valdinininkai jam atskleidė, kad pirmaisiais Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesiais Varšuva rimtai nerimavo dėl galimo Baltarusijos įsitraukimo į karą. Tiesa, lenkai nerimu neapsiribojo ir pradėjo ruoštis tokiam scenarijui – į Baltarusiją nusiuntė „antirežimo sabotažo grupių“, turėjusių sukelti chaosą Baltarusijos kariuomenės užnugaryje, rašo „Unian“.

Anot žurnalisto, pats A. Lukašenka tada buvo taip persigandęs, kad įvairiais kanalais pradėjo siųsti Varšuvai užklausas, ar jam būtų leista kirsti Lenkijos sieną iš išskristi iš artimiausio Lenkijos oro uosto. Pažymima, kad diktatorius puikiai suvokė, jog rusai jam neleistų išskristi iš Baltarusijos oro erdvės, jeigu karo eiga pasisuktų jiems netinkama linkme.

Knygoje taip pat teigiama, kad per 2022 m. kovo mėnesį surengtas Rusijos ir Ukrainos derybas, kurios įvyko Baltarusijos teritorijoje, būtent Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos užtikrino Ukrainos delegatų saugumą. Lenkijos naikintuvai lydėjo ukrainiečių sraigtasparnius, kurie nusileido Baltarusijoje.A

Autorius teigia, kad taip jau sutapo, kad pirmosiomis plataus masto invazijos dienomis Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos buvo Brovaruose, kur mokė Ukrainos karius, tačiau neskubėjo evakuotis ir kurį laiką ten pasiliko, kad surinktų žvalgybinių duomenų. Teigiama, kad taip pat pasielgė ir Jungtinės Karalystės specialiųjų operacijų kariai.

Kaip žinoma, Baltarusija leido rusams iš savo teritorijos vykdyti atakas prieš Ukrainą iš šiaurės bei rengti oro puolimus. Paskui A. Lukašenka pareiškė, kad, įsiveržusi į Ukrainą, Rusija neva gina Baltarusiją. Remiantis diktatoriaus versija, ukrainiečiai planavo vienu metu pulti tiek okupuotą Donbaso dalį, tiek Baltarusiją, o rusai tariamai suardė šį planą.

Verta pažymėti, kad Baltarusijos kariuomenė tiesiogiai nedalyvavo Rusijos invazijoje į Ukrainą, nepaisant Kremliaus daryto spaudimo. A. Lukašenka viso labo sutiko surengti ilgalaikes karines pratybas netoli Ukrainos sienos, kad ukrainiečiai negalėtų į frontą perkelti pasienyje esančių dalinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją