Ši pažangi radiolokacinė sistema, galinti aptikti įvairias grėsmes, įskaitant raketas, orlaivius, bepiločius orlaivius ir karinio jūrų laivyno dalinius, pagerins Lenkijos gynybinę parengtį.

Susitarimas buvo pasirašytas Varšuvoje, dalyvaujant ministro pirmininko pavaduotojui Władysławui Kosiniakui-Kamyšui ir valstybės sekretoriui Pawelui Bejdai. Sistema „Barbara“, kurią sudaro keturi aerostatai, bus dislokuota palei rytines ir šiaurės rytines Lenkijos sienas ir padidins aptikimo nuotolį daugiau kaip 300 km.

W. Kosiniakas-Kamyszas pabrėžė šio susitarimo svarbą, pažymėdama, kad juo stiprinamas Lenkijos bendradarbiavimas gynybos srityje su Jungtinėmis Valstijomis ir stiprinamas NATO kolektyvinis saugumas. Šis 960 mln. dolerių vertės sandoris, iš dalies finansuojamas JAV vyriausybės paskolos lėšomis, leidžia Lenkijai tapti antrąja šalimi pasaulyje, naudojančia tokio tipo sistemą.

Aerostatai „Barbara“ papildys esamas oro gynybos ir pakrančių stebėjimo sistemas, užtikrindami daugiasluoksnį stebėjimą. Šis pajėgumas labai svarbus atsižvelgiant į vykstantį konfliktą Ukrainoje ir pabrėžiant poreikį visapusiškai aptikti grėsmes įvairiuose aukščiuose ir aplinkoje.

Integruodama šias pažangias sistemas, Lenkija siekia užtikrinti nacionalinį saugumą ir palaikyti regioninį stabilumą, demonstruodama savo įsipareigojimą modernizuoti savo gynybos infrastruktūrą.