Lenkijos užsienio reikalų viceministras apkaltino Rusijos diplomatą „dezertyravus iš pareigų“.

Antradienį Andrzejus Szejna privačiam transliuotojui RMF24 sakė, kad tai buvo ne „pakvietimas“, o „šaukimas ambasadoriui Sergejui Andrejevui pateikti paaiškinimus, remiantis Vienos konvencija“.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas pridūrė, kad incidentas yra „tarptautinės teisės pažeidimas“ ir „priežastis mūsų sąjungininkams susirūpinti“.

Jis paminėjo, kad Lenkijos oro erdvės pažeidimas, kai į ją įskrido iš Rusijos Federacijos naikintuvo paleista raketa, vertinamas kaip „teroro aktas“, todėl buvo iškviestas Rusijos ambasadorius.

Pasak viceministro, S. Andrejevas pademonstravo „dezertyravęs iš diplomato pareigų“.

„Jis žinojo, kad užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis jį griežtai įspės, todėl nusprendė neatvykti, – sakė A. Szejna. – Jis ignoravo iškvietimą, o tai taip pat yra Vienos konvencijos pažeidimas.“

Viceministras pridūrė, kad kiekvienas diplomatas, iškviestas į šalies, kurioje yra akredituotas, Užsienio reikalų ministeriją, privalo nedelsdamas į ją prisistatyti.

„Tai dar vienas Rusijos Federacijos įstatymų nepaisymo pavyzdys“, – sakė jis.

S. Andrejevas Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pirmadienį sakė, kad, jo nuomone, „nėra prasmės aptarinėti šią temą nepateikus jokių įrodymų“, ir jis atsisako vykti į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją.

S. Andrejevas teigė nusprendęs ignoruoti pirmadienio rytą gautą kvietimą.

„Paklausus apie pokalbio temą, man buvo pasakyta, kad tai susiję su vakarykščiu incidentu... Atsakydamas paklausiau, ar Lenkijos pusė ketina pateikti mums kokių nors šių kaltinimų įrodymų“, – sakė jis „RIA Novosti“.

„Nesulaukiau aiškaus atsakymo ir atkreipiau dėmesį į faktą, kad vis dar laukiame įrodymų iš Lenkijos pusės dėl teiginio, kad praėjusių metų gruodžio 29 dieną į Lenkijos oro erdvę įskrido tariama Rusijos sparnuotoji raketa. Kol kas negavome jokių šių teiginių įrodymų“, – sakė jis.

„Man atrodė, kad nėra prasmės diskutuoti šia tema nepateikus jokių įrodymų, ir aš atsisakiau vykti į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją“, – sakė ambasadorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją