„Raketa svėrė dvi tonas, o jos kovinė naudingoji apkrova buvo 400 kilogramų, – sakė pulkininkas leitenantas Jacekas Goryszewskis. – Jei ji būtų buvusi numušta, jos likučiai būtų nukritę į mūsų teritoriją.“

Jis pridūrė, kad nuolaužos „galėjo pataikyti į ligoninę ar mokyklą“.

J. Goryszewskis taip pat patikslino, kad iš raketos trajektorijos buvo aišku, jog ji toliau į Lenkiją neįskries.

Pirmadienio rytą Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis žurnalistams sakė, kad Rusijos ambasadorius Lenkijoje iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl Rusijos raketos, sekmadienio rytą maždaug 39 sekundėms įskridusios į Lenkijos teritoriją per didelį Rusijos oro puolimą Ukrainoje.

„Tai visiškai nepriimtina, – sakė R. Sikorskis. – Reikalausime pasiaiškinti, bet greičiausiai sulauksime tik demagogijos.“

Ministras pridūrė, kad šiandien tai aptars ministrų kabinetas, o jis pats apie tai kalbėsis su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Lenkijos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė (DORSZ) sekmadienį socialiniame tinkle X paskelbė, kad sekmadienio rytą Rusijos Federacijos paleista sparnuotoji raketa pažeidė Lenkijos oro erdvę.

„Objektas įskrido į Lenkijos oro erdvę netoli Oserdovo kaimo (Liublino provincijoje) ir ten išbuvo 39 sekundes“, – pranešė DORSZ ir pridūrė, kad raketa visą laiką buvo stebima Lenkijos saugumo tarnybų.

Rusijos ambasadorius Lenkijoje ignoravo iškvietimą į URM

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad Rusijos ambasadorius Varšuvoje neatvyko, nors buvo iškviestas po to, kai savaitgalį Rusijos sparnuotoji raketa pažeidė Lenkijos oro erdvę.

Ambasadorius „šiandien neatvyko į Užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl incidento su Rusijos sparnuotąja raketa“, pirmadienį žurnalistams sakė ministerijos atstovas spaudai Pawelas Wronskis.

„Mums įdomu, ar ambasadorius vykdo Užsienio reikalų ministerijos Maskvoje nurodymus ir ar jis gali tinkamai atstovauti Rusijos interesams Varšuvoje“, – sakė jis.

„Lenkijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinė nota, kurioje reikalaujama pasiaiškinti dėl Lenkijos oro erdvės pažeidimo, Rusijos užsienio reikalų ministerijai bus perduota kitu būdu“, – užbaigė jis.

Panašus incidentas įvyko 2023 metų gruodžio 29 dieną, kai Rusijos raketa kelioms minutėms įskrido į Lenkijos oro erdvę ir grįžo į Ukrainą.

2022 metų lapkritį du žmonės žuvo, kai Ukrainos oro gynybos raketa nukrito ant Lenkijos Pševoduvo kaimo, esančio netoli Ukrainos sienos.

Prieš nustatant, kad raketa buvo ukrainietiška, buvo nuogąstaujama, kad NATO, kurio narė yra Lenkija, bus įtrauktas į konflikto su Rusija eskalavimą, jei bus aktyvuotos jo kolektyvinės gynybos nuostatos.

Rusijos ambasadorius Lenkijoje nemato prasmės vykti į URM aiškintis dėl raketos įskridimo

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad Rusijos ambasadorius Varšuvoje neatvyko, nors buvo iškviestas po to, kai savaitgalį Rusijos sparnuotoji raketa pažeidė Lenkijos oro erdvę.

Ambasadorius Sergejus Andrejevas Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad, jo nuomone, „nėra prasmės aptarinėti šią temą nepateikus jokių įrodymų, ir aš atsisakiau vykti į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją“.

S. Andrejevas teigė nusprendęs ignoruoti „šį rytą“ gautą kvietimą.

„Paklausus apie pokalbio temą, man buvo pasakyta, kad tai susiję su vakarykščiu incidentu... Atsakydamas paklausiau, ar Lenkijos pusė ketina pateikti mums kokių nors šių kaltinimų įrodymų“, – sakė jis „RIA Novosti“.

„Nesulaukiau aiškaus atsakymo ir atkreipiau dėmesį į faktą, kad vis dar laukiame įrodymų iš Lenkijos pusės dėl teiginio, kad praėjusių metų gruodžio 29 dieną į Lenkijos oro erdvę įskrido tariama Rusijos sparnuotoji raketa. Kol kas negavome jokių šių teiginių įrodymų“, – sakė jis.

Jis turėjo omenyje panašų incidentą, kai Rusijos raketa kelioms minutėms įskrido į Lenkijos oro erdvę ir grįžo į Ukrainą.

„Man atrodė, kad nėra prasmės diskutuoti šia tema nepateikus jokių įrodymų, ir aš atsisakiau vykti į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją“, – sakė ambasadorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)