„Laikau teigiamu signalu, kad Talibanas Kabule skelbia ir praktiškai demonstruoja esąs pasirengęs gerbti kitų nuomonę“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Konkrečiai jie sakė esantys pasiruošę diskutuoti dėl vyriausybės, kurioje dalyvautų ne vien jie, bet ir kiti afganistaniečių atstovai“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

Viešėdamas Karaliaučiuje S. Lavrovas sakė, kad Maskva pageidauja, jog naujos vyriausybės Kabule formavimas būtų įtraukus procesas.

„Palaikome įtraukaus nacionalinio dialogo pradžią, dalyvaujant visoms Afganistano politinėms, tautinėms ir religinėms grupėms“, – S. Lavrovo žodžius citavo valstybinė televizija „Rossija 24“.

Rusija pirmadienį sakė spręsianti, ar pripažinti naująją Talibano vyriausybę, atsižvelgdama, kiek atsakinga būtų jos pozicija.

Rusijos ambasadorius Afganistane Dmitrijus Žirnovas antradienį susitiko su Talibano atstovais ir sakė, kad kovotojai jau palaiko viešąją tvarką.

Kremlius pastaraisiais metais stengėsi palaikyti ryšius su Talibanu ir kelis kartus priėmė šio judėjimo atstovus Maskvoje. Vėliausias toks vizitas įvyko praeitą mėnesį.

Maskva taip pat atidžiai stebi padėtį regione, baimindamasis, kad neramumai Afganistane neišplistų į kaimynines Centrinės Azijos valstybes, kur Rusija turi karinių bazių.

Talibanui šią vasarą skinant pergales visame Afganistane, Rusija demonstravo savo jėgą bendromis karinėmis pratybomis su sąjungininkais Uzbekistanu ir Tadžikistanu prie Afganistano sienų.