Latvija, kaip ir Lenkija bei Lietuva, kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant migrantus prie ES išorės sienos ir taip darant spaudimą Vakarams. Dėl to šalys sustiprino sienos apsaugą. Kad paremtų Latviją, Lietuva dabar į kaimyninę Latviją siųs 20 pasieniečių.

Latvijos gynybos ministrė Inara Murniecė sakė, kad situacija Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje pasikeitė. Čia grėsmė esą sumažėjo ir visas spaudimas dabar sutelktas į Latviją. „Turime būti pasirengę įvairiems scenarijams“, – sakė ministrė.

Priešingai nei Lietuva, Latvija pastaruoju metu registruoja smarkiai išaugusį skaičių migrantų, mėginančių neteisėtai kirsti sieną. Ir rugsėjo pradžioje, ir rugpjūčio pabaigoje užkardytų tokių mėginimų skaičius, pasienio apsaugos duomenimis, kelias dienas viršijo 100. Sekmadienį nelegaliai kirsti sieną mėginta 246 kartus – tiek kartų per 24 valandas iki šiol nėra buvę.

Dėl smarkiai išaugusių skaičių Latvijos pasienio apsauga siūlo uždaryti Silenės sienos perėjimo punktą. Tai būtų signalas autoritarinei vadovybei Minske, kad kelionės ir normalūs santykiai negali būti palaikomi, jei prieš Latviją vykdomos hibridinės atakos, sakė G. Pujatas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją