Buvusio Izraelio saugumo agentūros „Shin Bet“ vadovo išsakytos kritikos šalies valdžiai atgarsiai netilo ir sekmadienį, nors iš visų jėgų ir buvo stengiamasi buvusio pareigūno poelgį diskredituoti.
Yuvalis Diskinas pareiškė, jog Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir šalies gynybos ministras Ehudas Barackas – pagrindiniai karinių veiksmų prieš Iraną iniciatoriai – yra netinkami vadovauti šaliai ir jais karo atveju pasitikėti nederėtų. Esą „gelbėtojų porelė“ klaidina visuomenę dėl karinių veiksmų naudos.

„Mačiau juos iš labai arti. Jie – ne gelbėtojai, nei vienas iš jų. Jie ir ne žmonės, kuriais asmeniškai būtų galima pasitikėti ir leisti vadovauti šaliai tokio masto operacijos akivaizdoje. Jie tikrai nėra tie žmonės, kuriuos norėčiau matyti tuo metu, kai ryšimės tokiems veiksmams“, - penktadienį kalbėjo buvęs „Shin Bet“ vadovas.

Izraelio opozicijos lyderis Shaulas Mofazas Y. Diskino žodžius, kurie, anot specialistų, buvo gerai apgalvoti, o ne spontaniškai išsakyti, mikliai pasisavino ir „Army Radio“ sakė: „Asmeniškai man Y. Diskino žodžiai yra įspėjantis ženklas, kurį derėtų vertinti rimtai“.

Asmeniškai į buvusio saugumo vadovo žodžius nesureagavo nei B. Netanyahu, nei E. Barackas, tačiau jų patarėjai tokį pasisakymą įvertino kaip žmogaus, nepatenkinto, jog jam nebuvo pasiūlytas darbas Izraelio užsienio žvalgybos agentūroje „Mossad“, poelgį.

„Tai netikėta ir labai keista. Kodėl jis norėjo tapti „Mossad“ vadovu prie šios vyriausybės, jeigu taip ją niekina?“, - „The Guardian“ sakė vienas Izraelio valdžios pareigūnas.

Tačiau nemažai analitikų Y. Diskiną sveikina prabilus. „Yedioth Ahronoth“ žurnalistas Nahumas Barnea teigia: „Yuvalis Diskinas – tikras chuliganas. Jis stačiokas, pratrūksta, politinio korektiškumo sąvoka jam svetima... Jo stilius netinkamas, o žodžiai – nepriimtini. Jo naudai galiu pasakyti tik vieną: jis sako tiesą. Nerimą keliančią tiesą, nervinančią tiesą, tačiau vis tiek tiesą. Diskinas – žmogus, kuris įsijautė į vaidmenį vaiko, drąsiai pasakiusio: „Karalius nuogas“.

Y. Diskino komentarai iš dalies atkartojo buvusio „Mossad“ vado Meiro Dagano išsakytą kritiką. Jis sakė, jog Irano puolimas - „pats kvailiausias sumanymas, kokį man kada nors teko girdėti“. Praeitą savaitę Izraelio ginkluotųjų pajėgų vadas Benny Gantzas pareiškė, jog Irano režimas mąsto racionaliai, todėl Izraelis sprendimą dėl galimos atakos turėtų taip pat svarstyti „ramiai“.

Buvusio „Shin Bet“ vadovo pasisakymas dar paskatino analitikų nuogąstavimus, jog Irano klausimu įtakingiausius Izraelio valdžios pareigūnus skiria praraja.