V. Makejus lapkričio 10 dieną Maskvoje pareiškė, kad Baltarusijos pozicija Krymo klausimu „išlieka nepakitusi“.

„Mes realiai suprantame, kad Krymas šiuo metu yra Rusijos teritorija. Pradėkime nuo to“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskundė, kad Vladimiras Putinas nepaėmė jo kartu į Krymą. A. Lukašenka taip pat paprašė tuo metu pusiasalyje buvusio V. Putino perduoti Krymo gyventojams sveikinimus su Tautos vienybės diena, minima lapkričio 4-ąją.

Baltarusijos Atstovų Rūmų deputatas Andrejus Savinychas komentuodamas šį pareiškimą sakė, kad Minskas de facto ir de jure jau seniai pripažino Krymą kaip Rusijos regioną. Anot jo, A. Lukašenkos pareiškimas tik suteikė galimybę „įforminti tai žiniasklaidai“.

Kijevas savo ruožtu protestavo dėl tokių pareiškimų.

„Remiamės tuo, kad oficialiai, kaip ir anksčiau, Baltarusija palaiko mūsų valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose. Pasikeitęs Baltarusijos požiūris į laikinai okupuoto Krymo pripažinimą de jure Rusijos teritorija sukels Ukrainos ir Baltarusijos santykiams negrįžtamų pasekmių“, – sakė Ukrainos URM atstovas spaudai Olehas Nikolenka.

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą 2014 metų kovą po prieštaringai vertinamo referendumo, įvedusi į pusiasalį savo specialiąsias pajėgas, kad perimtų pagrindines institucijas ir kariuomenės bazes. Ukraina laiko Krymą okupuota savo teritorija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)