Ukrainos užsienio reikalų ministras „Dmytro Kuleba boikotuos ESBO ministrų susitikimą dėl sprendimo leisti S. Lavrovui dalyvauti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kyjivo užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

Pranešimas paskelbtas kitą dieną, kai Bulgarija pareiškė atversianti savo oro erdvę Rusijos ministrui, padarydama diplomatinę išimtį Europos dangaus uždarymui Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

S. Lavrovui taikomos Europos sankcijos ir jis paprašė Šiaurės Makedonijos ir kaimyninės Bulgarijos atverti savo oro erdvę, kad jis galėtų skristi į Skopję. Aukščiausiasis Rusijos diplomatas pirmadienį pareiškė, kad planuoja keliauti į Skopję, jei bus praleistas. „Jei pavyks, mes ten būsime“, – sakė jis, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Kasmetinė ministrų konferencija Skopjėje prasideda ketvirtadienį. Kyjivas ragina pašalinti Maskvą iš organizacijos. „Turime dirbti kartu, kad išgelbėtume ESBO nuo Rusijos“, – vėlesniame įraše socialinėje žiniasklaidoje sakė O. Nikolenka. Pasak jo, Rusija turėtų būti pašalinta iš ESBO, nes ji „sukėlė didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos ginkluotą agresiją Europoje“.

Protestuodamos prieš S. Lavrovo kvietimą Estija, Latvija ir Lietuva antradienį taip pat pareiškė, kad jų aukščiausiojo lygio diplomatai nedalyvaus susitikime.

Šiaurės Makedonija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja Europos saugumo institucijai.

J. Borrellis vyks į Skopję, bet su S. Lavrovu nesusitiks

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis dalyvaus ESBO ministrų tarybos posėdyje, kuris vyks Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje, bet nesusitiks su ten būsiančiu Rusijos užsienio reikalų ministru S. Lavrovu.

Kaip praneša „Ukrinform“, J. Borrelis tai pareiškė antradienį Briuselyje per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru D. Kuleba.

„Turiu tam tikros bendravimo su ponu Lavrovu sunkiomis aplinkybėmis patirties. Aš vyksiu į ESBO posėdį. Mes turime vykti, mes esame šios organizacijos nariai ir turime pateikti savo požiūrį bei priešpriešinti jį Rusijos požiūriui“, – sakė J. Borrellis, paklaustas, ar dalyvaus ESBO ministrų tarybos posėdyje Skopjėje.

Kartu ES diplomatijos vadovas pranešė, kad jis nesusitiks su posėdyje dalyvausiančiu Rusijos užsienio reikalų ministru, nes turės iškart grįžti į Briuselį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją