Tai penktadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi BBC.

„Kazachstano Kostanajaus srityje buvo užfiksuota bandymų verbuoti vietos gyventojus kariauti Ukrainoje Rusijos pusėje“, – rašoma pranešime.

Priežiūros institucija nepatikslino, kaip vyko verbavimas ir ar buvo sulaikyti jo organizatoriai.

Prokuratūra tik priminė baudžiamąją atsakomybę už dalyvavimą kariniuose veiksmuose kitos valstybės teritorijoje. Pagal Kazachstano baudžiamąjį kodeksą, už samdinystę gresia 10 metų kalėjimo.

Balandžio viduryje buvo pranešta, kad Kazachstano nacionalinio saugumo komitetas iškėlė 10 baudžiamųjų bylų dėl šalies piliečių dalyvavimo kariniuose veiksmuose Ukrainos teritorijoje faktų.

Žinyba nepateikė išsamesnės informacijos apie baudžiamąsias bylas, motyvuodama tyrimo slaptumu.

Nuo pat Maskvos karinės invazijos į Ukrainą pradžios Vidurinės Azijos šalių piliečiai aktyviai verbuojami dalyvauti kare. Tačiau verbavimas dažniausiai vyko Rusijos Federacijos teritorijoje.

Migrantams prie metro stočių buvo dalijami lankstinukai, raginantys stoti į kariuomenę dėl „didžiosios Rusijos atgimimo“. Maskvos viešajame transporte buvo iškabinti skelbimai apie verbavimą į Rusijos armiją kirgizų, uzbekų ir tadžikų kalbomis.

Negana to, buvo gauta pranešimų, kad užsieniečiai verčiami pasirašyti karinės tarnybos sutartis migracijos institucijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją