Daugiau kaip 123 tūkst. užsienio piliečių ir afganistaniečių pabėgo iš šalies per karštligišką, antradienį pasibaigusią evakuacijos lėktuvais operaciją, bet išvykti dar nori daug kitų žmonių.

„Akcentuojame Talibanui judėjimo laisvės klausimą ir tai, kad būtų saugus kelias žmonėms išvykti ir atvykti, jei jie to nori“, – po susitikimo su Nyderlandų diplomatijos vadove Sigrid Kaag (Sigrid Kag) įvykusioje spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis).

„Tikimės artimoje ateityje, kai oro uostas vėl pradės dirbti, pamatyti šių įsipareigojimų vykdymą ir [tikimės], kad tai vyks sklandžiai, be kliūčių žmonėms, norintiems išvykti iš Afganistano ar į jį atvykti“, – sakė jis.

JAV pareigūnai yra sakę, kad Kabulo oro uostas yra prastos būklės, o didelė dalis svarbiausios jo infrastruktūros yra apgadinta ar sunaikinta.

Po dviejų karo dešimtmečių išskridus paskutiniam JAV lėktuvui, talibai ankstų antradienį džiūgaudami šaudė į dangų Kabule. Vėliau jie pražygiavo didžiuliu sostinės oro uostu.

S. Kaag sakė, kad Talibanui užgrobus valdžią Afganistane Nyderlandai savo ambasadą Kabule perkels į Katarą.

Anksčiau panašius sprendimus paskelbė Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija.

Katare pastaraisiais metais vykdavo Talibano ir Jungtinių Valstijų derybos, ši šalis buvo tranzito punktas maždaug 43 tūkst. iš Afganistano evakuotų žmonių.

„Paprašiau Jo Ekscelencijos maloniai sutikti su Nyderlandų ambasados perkėlimu iš Kabulo į Dohą“, – žurnalistams sakė S. Kaag.

Ji taip pat pabrėžė „būtinybę užtikrinti, kad Afganistanas vėl netaptų baze teroristinėms organizacijoms“.

„Taip pat paprašiau [Kataro užsienio reikalų ministro] pasinaudoti savo įtaka ir situacija, kad būtų galima iš tikrųjų padėti visoms šalims Afganistane pasiekti įtraukų politinį susitarimą, užtikrinsiantį stabilumą ir būsimą klestėjimą“, – sakė S. Kaag.

JAV 2001 metais įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano vyriausybę. Tai buvo padaryta po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, kurias organizavusi islamistų grupuotė „al Qaeda“ Afganistane buvo radusi saugų prieglobstį.

Vakarų šalys baiminasi, kad Afganistanas vėl gali tapti saugia priebėga ekstremistams, norintiems rengti teroristines atakas.

Persijos įlankos regiono šalys, tarp jų Kataras, buvo labai svarbios stotelės rengiant evakuacinius skrydžius Vakarų piliečiams ir afganistaniečių vertėjams, žurnalistams bei kitiems darbuotojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)