Lėktuvui nutūpus Romos Čampino oro uoste, ant raudono kilimo išlipusi alyvų spalvos apdaru vilkinti karalienė šypsojosi sveikindamasi su įžymybėmis.

Po to karalienė Elizabeth ir jos sutuoktinis princas Philipas (Filipas) atvyko priešpiečių su Italijos prezidentu George'u Napolitanu į Kvirinalo rūmus, kur juos salvėmis pasveikino garbės sargyba ir minios gerbėjų, mojuojančių Britanijos vėliavomis.

Karalienė buvo užsidėjusi vieną iš įprastų savo skrybėlaičių, kuri buvo dekoruota gėlėmis, o rankoje laikė juodą prie batelių derančią rankinę. Atrodė, kad jai buvo malonu pasimatyti su 88 metų prezidentu.

Britų karališkoji šeima vėliau išvyko į Vatikaną, kur šalia Pauliaus VI auditorijos esančioje salėje jai buvo paskirta privati audiencija pas popiežių Pranciškų. Jų automobilį gatvėse sveikino minios žmonių.

Britanijos karalienės susitikimas su argentiniečių kilmės popiežiumi sutampa su Britanijos ir Argentinos karo dėl Folklando salų 32-osiomis metinėmis ir vyksta paaštrėjusių Anglikonų ir Katalikų bažnyčių santykių fone.

Tačiau britų pareigūnai atmetė bet kokių karštų ginčų tarp karalienės, kuri yra Anglikonų Bažnyčios „aukščiausia vadovė“ ir „tikėjimo gynėja“, bei pasaulio Katalikų Bažnyčios vadovo, galimybę.

Didžiosios Britanijos ambasadorius prie Šventojo Sosto Nigelas Bakeris (Naidželas Beikeris) Vatikano radijui sakė, kad nuo karalienės karūnavimo 1952 metais įvyko „ypatinga“ pažanga Britanijos ir Vatikano bei anglikonų ir katalikų santykiuose.

„Manau, kad ji norės iš popiežiaus Pranciškaus išgirsti, kokiu jis mato tikėjimo vaidmenį pasaulyje“, – sakė N.Bakeris.

Kalbėdamas apie Folklando karą, jis pasakė : „Vatikanas su mumis yra atviras, kaip buvo ir praėjusią savaitę ir labai aukštu lygiu, kad ir toliau galioja neutralumo pozicija, kurią jis seniai užėmė šiuo klausimu“.

Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) parenšė, kad susitikimas buvo „labai neoficialus“.

Pranciškus yra penktasis popiežius, su kuriuo susitiko Elizabeth II, pradedant nuo Pijaus XII 1951-aisiais, kai ji dar buvo princesė.

Ji dar buvo susitikusi su Jonu XXIII, Jonu Pauliumi II ir Benediktu XVI 2010 metais Edinburge.

Praėjusį kartą karališkoji pora užsienyje buvo 2011 metais, kai lankėsi Australijoje. Šis vizitas Romoje ir Vatikane turėtų trukti tik kelias valandas ir vyks be įprastos pompastikos, kad karalienė ir jos sutuoktinis per daug nepavargtų.

Nors pokalbiai turėtų būti grynai formalūs, Anglikonų ir Katalikų bažnyčių santykiai yra svarbus klausimas, nes Britanija priešinasi Vatikano sprendimui palengvinti savo bažnyčia, ypač moterų įšventinimu, nusivylusių anglikonų grįžimo į katalikybę tvarką.

Tačiau popiežiaus Pranciškus palaiko šiltus santykius su Kenterberio arkivyskupu Justinu Welby (Džastinu Velbiu), jiedu buvo susitikę 2013 metais ir vėliau šiais metais turėtų susitikti dar kartą.

Nuo Romos Katalikų Bažnyčios anglikonai atsiskyrė 1534 metais, kai karalius Henrikas VIII pasiskelbė naujosios Anglijos bažnyčios galva. Anglikonų Bažnyčia turi maždaug 80 mln. tikinčiųjų, o Romos Katalikų – 1,2 mlrd. pasekėjų.

Kitas galimai keblus klausimas yra Britanijos valdomos Folklando salos, kurias Argentina vadina Maldyvais. Dėl jų pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius kartą yra netiesiogiai išsakęs savo poziciją, kai pavadino salas „mūsų“, – tiesa, tai įvyko prieš jam tampant popiežiumi.

Jis taip pat sakė, kad Britanija „užgrobė“ tas salas.

Praėjusį mėnesį Pranciškus buvo susitikęs su 12 argentiniečių karo veteranų, kurie per visuotinę audienciją Šv.Petro aikštėje laikė plakatą su užrašu „Taika Pietų Atlante“.

Argentinos pajėgos įsiveržė į Folklando salas 1982 metais, išprovokuodamos tuometę Britanijos premjerę Margaret Thatcher (Margaret Tečer) pasiųsti karinių jūrų pajėgų junginį, sėkmingai atkovojusį tą teritoriją per trumpą bet kruviną karą, tačiau Argentina neatsisako į salas pretenzijų ir ragina iš naujo derėtis dėl salų priklausomybės.

Praėjusiais metais Pranciškui tapus popiežiumi, o Folklando salų gyventojams per referendumą 99,8 proc. balsų dauguma pasisakius už tai, kad jų teritorija liktų Didžiosios Britanijos dalimi, Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sakė, kad jis „su pagarba“ nesutinka su popiežiumi.

„Virš Folklando pakilo gana aiškūs balti dūmai, – pajuokavo jis, galvoje turėdamas baltus dūmus, kurie pakilę virš Siksto koplyčios parodo, kad buvo išrinktas naujas popiežius“.

Popiežius padovanojo kūdikėliui britų princui George karališkąją regaliją

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį padovanojo kūdikėliui britų princui George'ui (Džordžui) karališkąją regaliją - dangiškojo akmens (lapis lazuli) rutulį su sidabro kryžiumi; tai įvyko ketvirtadienį, kai popiežius priėmė jaunojo princo prosenelę, karalienę Elizabeth II (Elzbietą II).

Dangiškasis akmuo yra uoliena, kurią sudaro įvairūs mineralai, iš kurių daugiausia yra lazurito (20-40 proc.).

Britų monarchei Pranciškus įteikė mėlyną rutulį su kryžiumi, kad perduotų šią relikviją princo Williamo (Viljamo) ir jo žmonos Catherine (Ketrin) 8 mėnesių sūnui.

Rutulys su kryžiumi yra karališkosios galios ženklas, kurį kaip visatos simbolį naudojo dar senovės romėnai, o krikščionys pritaikė jį sau pritvirtindami kryžių ant šio rutulio viršaus - šitaip simbolizuojama krikščionybė.

Karalienė padovanojo Pranciškui pintinę britiškų gaminių, tarp kurių buvo ir karališkųjų rūmų soduose užaugintų gėrybių bei viskio.

Šis susitikimas su popiežiumi, kilusiu iš Argentinos, yra pirmoji nuo 2011 metų 87-erių karalienės Elizabeth II kelionė į užsienį .