Šalys kaltina Iraną „pažeidus daugybę įsipareigojimų“ pagal civilinės aviacijos konvenciją, kai buvo numuštas iš Teherano pakilęs Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvas, skridęs reisu PS752, žuvo visi 176 juo skridę žmonės.

Praėjus trims dienoms po 2020 m. sausio 8 d. įvykusios katastrofos Iranas pripažino, kad jo kariuomenė per klaidą nusitaikė į lėktuvą „Boeing“ 737-800, skridusį į Kyjivą. Lėktuve buvo Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Ukrainos piliečių. Šių šalių ieškinyje, pateiktame Hagoje įsikūrusiam teismui, aukų šeimų vardu reikalaujama atlyginti žalą. Jų pareiškime tribunolui teigiama, kad Iranas pažeidė 1971 m. daugiašalę sutartį dėl grėsmių civilinei aviacijai ir kad bandymai ieškoti privalomo arbitražo su Iranu žlugo.

Šalys prašo teismo „įpareigoti Iraną visiškai atlyginti visą padarytą žalą“ ir sumokėti „visą kompensaciją pareiškėjams už materialinę ir moralinę žalą, kurią patyrė aukos ir jų šeimos“. Iranas taip pat turėtų grąžinti aukų daiktus ir viešai pripažinti savo „tarptautiniu mastu neteisėtus veiksmus“.

Savo ruožtu Iranas birželį perdavė Kanadą į TTT, kaltindamas Otavą leidus tariamo teroro išpuolio aukoms reikalauti iš Teherano žalos atlyginimo. Teherano ieškinyje sakoma, kad Otava, 2012 m. įtraukusi Irano Islamo Respubliką į terorizmo rėmėjų sąrašą, pažeidė Irano valstybinį imunitetą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją