15 narių Saugumo Taryba, kurioje yra ir Kinija, Pchenjano sąjungininkė, „griežtai smerkia“ Šiaurės Korėją, atlikusią branduolinį bandymą, kuris apibūdintas kaip „aiški grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui“.

DELFI primena, kad Šiaurės Korėja pareiškė, trečiadienį sėkmingai atlikusi vandenilinės bombos bandymą tame pačiame šalies regione, kur anksčiau jau buvo atlikti trys ankstesni branduoliniai bandymai.

Valstybinės televizijos eteryje paskelbtame pareiškime teigiama, kad bandymas atliktas Šiaurės rytiniame regione. „Pirmasis respublikos vandenilinės bombos bandymas buvo sėkmingai įvykdytas 2016 metų sausio 6 dieną 10 val. (vietos, 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku, remiantis Darbininkų partijos strateginiu ryžtu“, – paskelbė valstybinės televizijos diktorius. „Užsitikrinę stulbinamą mūsų istorinės vandenilinės bombos sėkmę, įžengėme į pažangių branduolinių valstybių ratą“, – sakė pranešėjas, pridūręs, kad buvo susprogdintas „miniatiūrizuotas“ užtaisas.

Šis iš anksto neskelbtas bandymas buvo įvykdytas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno asmeniniu įsakymu, likus dviem dienoms iki jos gimtadienio. Praeitą mėnesį, kalbėdamas per vieną išvyką Kin Jong Unas užsiminė, kad Pchenjanas jau yra pasigaminęs vandenilinę bombą, nors tarptautiniai ekspertai tą žinią vertino skeptiškai. Per vandenilinės bombos sprogimą didžiausią energijos kiekį atpalaiduoja termobranduolinės sintezės, o ne branduolių skilimo grandininės reakcijos, todėl tokie užtaisai būna daug galingesni negu paprastesnės konstrukcijos atominės bombos. „Naujausias bandymas, visiškai pagrįstas mūsų technologijomis ir mūsų darbo jėga, patvirtino, kad mūsų naujai išvystyti technologiniai ištekliai yra tikslūs ir moksliškai pademonstravo mūsų miniatiūrizuotos vandenilinės bombos poveikį“, – sakė televizijos pranešėjas.

Šimtus kartų galingesnė nei atominė bomba

Aukšto rango valdininkas iš JAV administracijos CNN patvirtino, kad duomenų, galinčių patvirtinti šio bandymo sėkmingumą, surinkimas gali užtrukti ne vieną dieną. Pietų Korėjos gynybos ministerija savo ruožtu tikina taip pat negalinti dabar pat patvirtinti, kad šis bandymas buvo sėkmingas, tačiau šios šalies užsienio reikalų ministerija skubos tvarka sušaukė posėdį. Japonijoje taip pat jau diskutuojama šiuo klausimu. Vandenilinė bomba šimtus kartų galingesnė nei atominė bomba, kurios sprogimas nusiaubė Hirošimą 1945 m. Kaip teigia Mike’as Chinoy iš Pietų Karolinos universiteto JAV ir Kinijos instituto, Šiaurės Korėja jau kurį laiką kalbėjo apie tokio bandymo galimybę. „Kim Jong Unas prieš kelias savaites viešai pareiškė, kad vystomas vandenilinės bombos projektas“, patikino jis.