„Šią žiemą milijonai afganistaniečių bus priversti rinktis tarp migracijos ir bado, jei neišplėsime mūsų gyvybes gelbstinčios pagalbos apimčių“, – teigė Pasaulio maisto programos (WFP) vadovas Davidas Beasley'is.

Krizė šalyje mastu jau aplenkė situaciją Jemene ar Sirijoje ir yra blogesnė nei bet kuri kita ekstremali su maisto stygiumi susijusi situacija, išskyrus padėtį Kongo Demokratinėje Respublikoje, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai.

„Skaičiuojame akimirkas iki katastrofos ir jei nedelsiant nesiimsime veiksmų, įvyks tragiška nelaimė“, – sakoma D. Beasley'io pranešime

WFP ir JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) pranešime teigiama, kad vienam iš dviejų afganistaniečių gresia trečiojo etapo „krizė“ ar ketvirtojo etapo „skubus“ maisto stygius. Pastarasis etapas vos vienu žingsniu atsilieka nuo bado, o pareigūnai AFP nurodė, kad Afganistanui gresia blogiausia žiema per dešimtmetį.

Rugpjūtį radikalaus islamo Talibanas nuvertė JAV remtą režimą, pristatė nuosavą laikinąją vyriausybę ir pažadėjo atkurti šalyje stabilumą. Tačiau grupuotė toliau patiria daugybą tarptautinių sankcijų ir mirtinų priešininkės „Islamo valstybės“ (IS) atakų. Negana to, klimato kaita suintensyvino šalį veikiančias sausras.

Paklaustas apie humanitarinę krizę, Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas AFP sekmadienį sakė: „Bandome ištraukti savo žmones iš dabartinės situacijos ir jiems padėti. Taip pat sulaukėme tarptautinės humanitarinės pagalbos.“

JT agentūros įspėjo, kad jų humanitarinio atsako planas šiuo metu turi tik trečdalį reikalingų lėšų. FAO siekia gauti 11,4 mln. dolerių skubaus finansavimo ir dar 200 mln. dolerių 2022 m. žemės ūkio sezonui.

„Alkis didėja ir miršta vaikai. Negalime maitinti žmonių pažadais – finansavimo įsipareigojimai turi virsti tikrais pinigais, – teigė D. Beasley'is. – Tarptautinė bendruomenė turi susivienyti, kad išspręstų šią krizę, kuri netrukus gali tapti nekontroliuojama.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)