Tai – pirmas toks Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministro vizitas per daugiau nei ketverius metus. L. Truss susitiks kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu ir paragins Maskvą laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų ir gerbti Ukrainos suverenitetą.

„Jungtinė Karalystė pasiryžusi ginti laisvę ir demokratiją Ukrainoje“, – sakoma L. Truss pareiškime, paskelbtame jai pradėjus dviejų dienų kelionę. „Aš lankausi Maskvoje, norėdama paraginti Rusiją ieškoti diplomatinio sprendimo ir aiškiai parodyti, kad dar viena Rusijos invazija į suverenią valstybę sukeltų didžiulių padarinių visoms susijusioms šalims, – pridūrė ji. – Tad Rusija turi pasirinkimą. Mes labai skatiname juos įsitraukti, deeskaluoti ir pasirinkti diplomatijos kelią“.

Rusija neigia ketinanti įsiveržti, tačiau reikalauja, kad Ukrainai niekada nebūtų leista įstoti į NATO, ir kitų saugumo garantijų, kad JAV vadovaujamas karinis Aljansas nesiplės į buvusį sovietinį bloką. Po pokalbio telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu S. Lavrovas antradienį pareiškė, kad Vašingtonas pasirengęs aptarti Maskvos saugumo problemas.

Didžioji Britanija, seniai kaltinama užmerkianti akis į nelegalių pinigų srautus per Londoną iš Rusijos ir kitų šalių, praėjusį mėnesį pareiškė griežtinanti teisės aktus, kad galėtų pritaikyti griežtesnes sankcijas prezidento Vladimiro Putino režimui. Sankcijos reikš, kad „Kremliaus ir su juo susiję žmonės neturės kur slėptis“, jei Rusija įsiverš į Ukrainą, tuo metu sakė L. Truss ir perspėjo, kad sankcijų paketas bus suderinto JAV vadovaujamo atsako dalis.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, demonstruodamas solidarumą, praėjusią savaitę lankėsi Kijeve, o prieš tai Didžioji Britanija pareiškė esanti pasirengusi pasiūlyti NATO „didelį“ karių, ginklų, karo laivų ir lėktuvų pastiprinimą Rytų Europoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)