„Nuo šiandien... visi, nelegaliai atvykę į JK, taip pat tie, kurie nelegaliai atvyko nuo sausio 1 dienos, dabar gali būti perkelti į Ruandą“, – sakė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas kalboje netoli Doverio pietryčių Anglijoje.

„Ateinančiais metais Ruanda bus pajėgi apgyvendinti dešimtis tūkstančių žmonių“, – sakė B. Johnsonas.

Jis pavadino šią Rytų Afrikos valstybę, kurios žmogaus teisių padėtis nėra vienareikšmė, „viena saugiausių šalių pasaulyje, pasaulyje pripažinta pasiekusia neblogų migrantų priėmimo ir integravimo rezultatų".

B. Johnsonas buvo išrinktas iš dalies dėl pažadų pažaboti nelegalią imigraciją, tačiau vietoj to jis sulaukė rekordinio skaičiaus žmonių, rizikingai perplaukusių Lamanšo sąsiaurį.

Jis taip pat paskelbė, kad JK pasienio apsaugos agentūra perduos kariniam jūrų laivynui atsakomybę patruliuoti Lamanšo sąsiauryje ieškant migrantų laivų.

2021 metais į JK atvyko daugiau nei 28 tūkst. žmonių, kurie valtelėmis perplaukė Lamanšo sąsiaurį iš Prancūzijos. Apie 90 proc. iš jų buvo vyrai, o trys ketvirtadaliai - 18-39 metų amžiaus vyrai.

Gana ir Ruanda anksčiau buvo minimos kaip galimos vietos, kurioms JK galėtų perduoti migrantų tvarkymo reikalus, tačiau sausio mėnesį Gana paneigė savo dalyvavimą.

Ruanda, priešingai, ketvirtadienį paskelbė, kad pasirašė daugiamilijoninį susitarimą dėl šio darbo atlikimo, kai ten lankėsi JK vidaus reikalų ministrė Priti Patel.

„Ruanda teigiamai vertina šią partnerystę su JK siekiant priimti prieglobsčio prašytojus bei migrantus ir pasiūlyti jiems teisėtą kelią gyventi“ šioje Rytų Afrikos valstybėje, pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Vincentas Biruta.

Susitarimui su Ruanda JK skirs iki 120 mln. svarų sterlingų (144 mln. eurų), o migrantai bus „integruoti į bendruomenes visoje šalyje“, sakoma pranešime.

Škotijos sveikatos sekretorius Humza Yousafas sakė, kad šis planas rodo, jog konservatorių vyriausybė yra „instituciškai rasistinė“.

Vyriausybė „deramai suteikia prieglobstį nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, tačiau kitus prieglobsčio prašytojus nori išsiųsti už tūkstančių mylių į Ruandą „sutvarkymui“, – rašė H. Yousafas tviteryje.

Australija laikosi politikos, pagal kurią valtimis atplaukiantys prieglobsčio prašytojai siunčiami į sulaikymo stovyklas Ramiojo vandenyno Nauru saloje, be to, Kanbera skelbia, kad nė vienam taip atvykstančiam prieglobsčio prašytojui niekada nebus leista nuolat gyventi Australijoje.

Nuo 2015 metų JK „pasiūlė vietą daugiau kaip 185 tūkstančiams prieglobsčio ieškančių vyrų, moterų ir vaikų (...), t. y. daugiau nei pagal bet kurią kitą panašią perkėlimo programą Europoje“, – sakė B. Johnsonas.

JT pabėgėlių agentūros duomenimis, 2021 metais daugiausia prieglobsčio prašytojų Europoje sulaukė Vokietija (127 730), antroje vietoje – Prancūzija (96 510), o JK – ketvirtoje vietoje (44 190).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją