Per pokalbį telefonu su ministru pirmininku Mustafa Kadhemi valstybės sekretorius pasveikino jį užėmus naujas pareigas ir aptarė, kaip galėtų „drauge dirbti, siekiant užtikrinti Irako žmonėms gerovę ir saugumą, kurių jie nusipelnė“, pranešė Valstybės departamentas.

M. Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos netaikys sankcijų ir leis Irakui 120 dienų pirkti iš Irano elektrą, „parodydamos mūsų troškimą padėti sudaryti tinkamas sąlygas sėkmei“, rašoma Valstybės departamento išplatintame pranešime.

M. Kadhemi ketvirtadienį ryte oficialiai pradėjo eiti premjero pareigas, parlamentui patvirtinus jo kabinetą.

M. Kadhemi buvo paskirtas premjeru balandį, praėjus keliems mėnesiams po to, kai dėl didžiulių antivyriausybinių demonstracijų atsistatydino jo pirmtakas Adelis Abdel Mahdi.

Irako politikams tenka laviruoti tarp Vašingtono ir kaimyninio Irano, kurį su Iraku sieja glaudūs ekonominiai ir religiniai ryšiai, tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas jam yra paskelbęs griežtų sankcijų.

Pripažindama Irako padėties trapumą, D. Trumpo administracija suteikė jam virtinę išimčių dėl sankcijų, kad Bagdadas galėtų toliau importuoti dujas iš Irano.

Apie naujausią išimtį buvo paskelbta praėjusią savaitę, tačiau ji galios tik 30 dienų.