Valstybės departamentas trečiadienį Vašingtone pranešė, kad numatytos baudos už verslo santykius su valstybine oro bendrove „Belavia“. Be to, 101 baltarusių pareigūnų, teisėjų ir kitų asmenų, kurie yra atsakingi už demokratijos žlugdymą, uždrausta atvykti į JAV.

Per prezidento rinkimus Baltarusijoje 2020 m. rugpjūtį diktatorius Aliaksandras Lukašenka, oficialiais duomenimis, buvo patvirtintas šeštajai kadencijai. Tai sukėlė masinus protestus, kurie buvo brutaliai numalšinti.

A. Lukašenka toliau be gailesčio persekioja savo priešininkus: dešimtys tūkstančių jau turėjo atlikti trumpas arešto bausmes, šimtams iškeltos baudžiamosios bylos. Praėjus trejiems metams nuo sukilimo, žmogaus teisių aktyvistai kalba apie mažiausiai 1 400 politinių kalinių.

JAV „toliau remia drąsią baltarusių tautą, siekiančią valstybės, kurioje galiotų teisinės valstybės principai, būtų paisoma žmogaus teisių ir dirbtų atsakinga, demokratiškai išrinkta vyriausybė“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas.

Tuo pat metu apie naujas sankcijas Baltarusijai paskelbė ir Kanada. Planuojama imtis koordinuotų priemonių su Europos Sąjunga, Didžiąja Britanija ir Naująja Zelandija, sakoma Kanados užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Nebus nebaudžiamumo žmogaus teisių pažeidėjams, pabrėžė Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly. Taip pat nebus nenubausta už „Baltarusijos režimo paramą įžūliems Rusijos vadovybės veiksmams“.

A. Lukašenka laikomas artimiausiu Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininku. Dėl paramos Ukrainos karui ir baltarusių opozicijos engimo ES nuo 2020 m. jau keliskart įvedė sankcijas Minskui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją