Iš tiesų dvi didžiosios valstybės nuo pat pradžių paėmė procesą į savo rankas, o Tautų rūmus pasiekė tik nedidelė dalis, rašo korespondentas Luisas Lema. „Mūsų nuomonės skirtingos, tačiau palaikome labai glaudų kontaktą“, – cituoja leidinys diplomatinį šaltinį.

Kaip praneša „Le Temps“, šis susitikimas vyksta arabų šalyje, kuri ribojasi su Sirija, toliau nuo žiniasklaidos dėmesio, prikaustyto prie Ženevos. Sąlyginis supratimas tarp Vašingtono ir Maskvos, vertinant situaciją Sirijoje, veikia ir Ženevoje. Daugelis šaltinių patvirtina, jog už uždarų durų vyko JAV prezidento patarėjo Roberto Malley ir jo kolegos ruso Aleksandro Lavrentjevo susitikimas. Leidinyje pabrėžiama, kad šis slaptas susitikimas neapsiribojo mandagumo vizitu, jo tikslas buvo aptarti pereinamojo politinio laikotarpio Sirijoje ribas, Basharo al Assado, naujos Sirijos konstitucijos ir pokarinės Sirijos institucijų rolę.

Kaip ir Libijos modelyje, galima būtų dubliuoti kai kurias pareigas, kad jos būtų paskirstytos tarp režimo ir įvairių opozicinių grupių atstovų.

Staffanas de Mistura
Padedant vienam opozicijos nariui, nepriklausančiam Aukščiausiajam derybų komitetui, tokio modelio projektas atsidūrė Staffanui de Misturai ant stalo, o šis priskyrė pasiūlymą vienam ekspertui, kurio pavardės nenurodė.

Pasiūlymas įsiutino pagrindinę Sirijos opozicijos grupę, tai tapo vienu iš pretekstų nedalyvauti Ženevos derybose. L. Lemos nuomone, „mažai tikėtina, kad Rusija ir JAV nebuvo prisidėjusios prie šio demaršo“.

Leidinyje taip pat rašoma, kad svarbiausia R. Malley užduotis – pasiekti rezultatų kovoje su džihadistais iki antros B. Obamos kadencijos pabaigos, todėl greičiausiai jis linkęs daryti didelius kompromisus Sirijos klausimu.