B. Netanyahu „pasveikino supratimo memorandumą tarp Vokietijos ir Izraelio Valstybės dėl povandeninių laivų įsigijimo“, sakoma jo biuro paskelbtame pranešime hebrajų kalba.

„Šis supratimo memorandumas yra strateginės svarbos Izraelio saugumui, o jo pasirašymas atspindi Vokietijos ir kanclerės Angelos Merkel įsipareigojimą Izraelio saugumui ir glaudų bendradarbiavimą tarp abiejų šalių“, – nurodė premjero biuras.

Derybos dėl laivų pirkimo buvo įšaldytos tris mėnesius, Berlynui reiškiant nuogąstavimus dėl Izraelio vykdomo antikorupcinio tyrimo, susijusio su šiais planais.

Kai buvo suimti keli Izraelio piliečiai, įtariami ėmę kyšius ir plovę pinigus projekte dėl „Dolphin“ klasės povandeninių laivų pirkimo iš Vokietijos pramonės milžinės „ThyssenKrupp“, Berlynas liepą atidėjo planuotą sutarties pasirašymą.

Šis tyrimas tebevykdomas ir yra susijęs su elitinių Izraelio saugumo tarnybų pareigūnais, taip pat su asmenimis, dirbančiais koncernui „ThyssenKrupp“ žydų valstybėje.

Vienas Izraelio pareigūnas praeitą penktadienį sakė, kad Vokietija leido tęsti šį projektą, nes nebuvo nustatyta korupcijos tarp sprendimus priimančių izraeliečių ir aukšto rango pareigūnų.

Gyvenamojo būsto ministras Yoavas Galantas, anksčiau užėmęs aukštas pareigas Izraelio karo laivyne, penktadienį savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad trys naujieji laivai pakeis tris senesnius, todėl izraeliečių „Dolphin“ laivyną ir toliau sudarys šeši laivai.

Tikėtina, kad Izraelio užsakyti povandeniniai laivai galės būti apginkluoti branduolinėmis raketomis, bet jų numanomas pagrindinis uždavinys bus šnipinėti Iraną arba atakuoti tą šalį branduolinio karo atveju, teigia užsienio karybos ekspertai.