„Esu šokiruotas, kaip kai kurios šalys iškraipė mano vakarykštį pasisakymą Saugumo Taryboje – tarytum aš teisinau „Hamas“ įvykdytus teroro aktus,“ – kalbėdamas su žurnalistais trečiadienį sakė A. Guterresas, tačiau konkrečiai Izraelio neįvardijo.

Antradienį kalbėdamas Saugumo Tarybos posėdyje, JT vadovas, vėlgi neminėdamas Izraelio, pasmerkė „aiškius tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus, kuriuos matome Gazoje“.

Izraelį ypač papiktinusiuose komentaruose jis teigė, kad „svarbu suprasti, kad „Hamas“ atakos nebuvo įvykdytos iš niekur nieko“, o „Palestinos gyventojus jau 56 metus smaugia okupacija“.

A. Guterresas trečiadienį sakė, kad „svarbu viską išsiaiškinti, ypač iš pagarbos aukoms ir jų šeimoms“.

„Kalbėjau apie palestiniečių nuoskaudą. Ir galiu pacituoti, kad kalbėdamas aiškiai sakiau, jog „Palestinos žmonių nuoskauda negalima pateisinti pasibaisėtinų „Hamas“ išpuolių“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas atšaukė susitikimą su A. Guterresu ir antradienį vykusiame posėdyje piktai bedė į jį pirštu, skaidydamas vaizdingus liudininkų pasakojimus apie tai, kaip per spalio 7 d. „Hamas“ įvykdytą išpuolį buvo žudomi civiliai.

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Tautose Giladas Erdanas tiesiai šviesiai pareikalavo A. Guterreso atsistatydinti, socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašydamas, kad JT vadovas „pareiškė suprantąs teroristus ir žudikus.“

Spalio 7 d „Hamas“ teroristai iš Gazos Ruožo įsiveržė į Izraelį ir, kaip teigia Izraelio valdžios atstovai, per pirmąją antpuolio dieną nužudė mažiausiai 1 400 žmonių, pagrinde civilių, kurie buvo šaudomi, luošinami ir deginami.

Per Izraelio pradėtą atsakomąjį bombardavimą Gazoje žuvo daugiau nei 6 500 palestiniečių, dauguma jų – civiliai, nurodo „Hamas“ kontroliuojama Gazos sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)