Antradienį kalbėdamas JT Saugumo Taryboje, generalinis sekretorius paragino nedelsiant nutraukti ugnį ir pasmerkė „akivaizdžius tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus, daromus Gazos Ruože“.

A. Guterresas griežtai sukritikavo Izraelį dėl nepaliaujamų Gazos antskrydžių. Po spalio 7 d. teroristinių išpuolių, Izraelis, ruošdamasis sausuma pultį Palestinos sritį, buvo nurodęs civiliams palestiniečiams evakuotis į Gazos Ruožo pietinę dalį.

„Saugoti civilius nereiškia nurodyti daugiau nei 1 milijonui gyventojų evakuotis į pietus, kur nėra pastogės, nėra maisto, nėra vandens, nėra vaistų ar kuro, ir po to toliau tęsti tų pačių pietinių regionų bombardavimą,“ – sakė A. Guterresas, kalbėdamas JT Saugumo Tarybos posėdyje Niujorke.

Anot JT vadovo, palestiniečiai gyvena okupacijoje ne vieną dešimtmetį. „Svarbu suprasti ir tai, kad „Hamas“ išpuoliai neįvyko vakuume“, – pridūrė jis.

„Visgi palestiniečių vargai negali pateisinti pasibaisėtinų „Hamas“ atakų. Savo ruožtu, atakos negali pateisinti to fakto, kad baudžiama visa palestiniečių tauta“, – kalbėjo A. Guterresas.

Aiškiai kreipdamasis į Gazą kontroliuojančią islamistų grupuotę „Hamas“, A. Guterresas pasmerkė civilių naudojimą vietoje gyvųjų skydų, kas yra laikoma karo nusikaltimu.

Izraelio ambasadorius JT socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) pareiškė, kad A. Guterreso žodžiai rodo, jog jis „netinka vadovauti JT“.

„Šokiruojantis JT generalinio sekretoriaus pasisakymas Saugumo Tarybos posėdyje, tuo metu, kai į visą Izraelį skrieja raketos, galutinai ir aiškiai parodė, kad generalinis sekretorius yra visiškai atitrūkęs nuo mūsų regiono realybės ir kad į nacių teroristų iš „Hamas“ įvykdytas skerdynes jis žvelgia iškreiptai ir amoraliai“, – parašė G. Erdanas.

„Raginu jį nedelsiant atsistatydinti, – tęsė ambasadorius. – Nėra pagrindo ir prasmės kalbėtis su žmonėmis, kurie išreiškia užuojautą siaubingiausius žiaurumus prieš Izraelio piliečius ir žydų tautą įvykdžiusiems asmenims. Tiesiog trūksta žodžių.“


Kaip rašo „Times of Israel“, G. Erdanas taip pat pareiškė, kad Izraelis po generalinio sekretoriaus pareiškimų ketina atsisakyti išduoti vizas JT atstovams.

JT vadovo komentarai papiktino ir Izraelio užsienio reikalų ministrą Elį Coheną, kuris parodė į jį pirštu ir pakėlęs balsą priminė apie spalio 7 d. žiauriai nužudytus civilius, tarp kurių buvo ir vaikų.

„Pone generalini sekretoriau, kokiame pasaulyje gyvenate? – paklausė E. Cohenas. – Akivaizdu, kad tai ne mūsų pasaulis.“

Po to E. Cohenas atšaukė suplanuotą susitikimą su A. Guterresu.

„Nesusitiksiu su JT generaliniu sekretoriumi. Po spalio 7-osios įvykių nebeliko vietos subalansuotam atsakui. „Hamas“ turi būti nušluota nuo planetos paviršiaus“, – socialiniuose tinkluose parašė Izraelio užsienio reikalų ministras.

JT Saugumo Tarybos nariai antradienį buvo susirinkę į posėdį, kad aptartų „padėtį Vidurio Rytuose, įskaitant Palestinos klausimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)