Ukrainos VRM puslapyje skelbiama, esą „masinių neramumų dalyviai vėl pažeidė paliaubas“

Oficialioje Ukrainos vidaus reikalų ministerijos svetainėje tvirtinama, esą Kijevo centre šaudyti pradėję neįvardinti asmenys „pažeidė paliaubas“.

„Instituto gatvės rajone masinių neramumų dalyviai atvėrė ugnį į vidaus pajėgų karius ir mėgino prasibrauti prie Ukrainos Aukščiausiosios rados. Kol kas susišaudymas tęsiasi. Informacija apie aukas tikslinama“, - praneša VRM.

VRM pajėgos atvėrė ugnį

Paskelbtas oficialus ministro Vitalijaus Zacharčenkos pareiškimas. Jame ministras patvirtina, jog vidaus pajėgoms duotas leidimas šaudyti į protestuotojus.

„Teisėsaugininkai laikėsi paliaubų, tačiau ryte į juos pradėjo šaudyti iš užgrobto konservatorijos pastato, o po to – iš minios. Atsižvelgiant į tai, kad milicijos darbuotojai tarnauja saugodami viešąją tvarką be šaunamųjų ginklų, priimtas sprendimas siųsti pajėgas į vyriausybinį kvartalą. Tam, kad beginkliai milicininkai galėtų atsitraukti iš apšaudymo zonos, į įvykio vietą atvyko ginkluoti teisėsaugininkai. Jie panaudojo šaunamuosius ginklus įstatymo ribose“, - teigiama V. Zacharčenkos pareiškime.

Ministras: jūs kariaujate ne prieš valdžią, o prieš save

Apie leidimą šaudyti pranešęs ministras apeliuoja į tautos vienybę. Jis tikina užjaučiantis ir išgyvenantis dėl visų aukų iš abiejų pusių ir jų artimųjų.

„Kai žiniasklaida kalba, kad iš vienos pusės žuvo 13 žmonių, o iš kitos – 67, man tai skamba žvėriškai. Juk tai PAS MUS žuvo 80 MŪSŲ piliečių. Ukrainiečių, kuriuos klaidina gudri propaganda“, - sako V. Zacharčenka. 

Ministro žodžiais, regionuose sukilę žmonės „ne iki galo supranta valstybėje vykstančių procesų esmę“ ir dėl to šturmuoja valstybines institucijas. „Ką jie gina? Saujeles ekstremistų, kuriems taika valstybėje nereikalinga? Ar jų lėlininkus, kurie veikia pagal Sirijos, Egipto ir kitų šalių, kurios šiandien įtrauktos į chaosą, scenarijus“, - piktinasi politikas.

„Nejaugi norime, kad tęstųsi plėšimai ir pogromai? Negi nieko nepasimokėme iš istorijos? Kur rytoj šie smogikai su ginklais ateis į žmonių namus. Kam nors patiks kažkieno automobilis, ir jis jį pasiims, o kažkam kažkas nepatiks – ir jis jį nužudys“, - baugina V. Zacharčenka. 

Kreipdamasis į ukrainiečius, politikas ragina nepalaikyti „ekstremistų“. 

„Reikia suprasti, kad gindami ekstremistus, jūs kovojate ne prieš valdžią ar miliciją – jūs kariaujate prieš save ir savo Tėvynę!“ - apeliuoja ministras.

Apie šūvius į VRM pareigūnus kol kas praneša tik pati ministerija. Kiti šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.