Tai interviu laikraščiui „La Stampa“ pareiškė Italijos gynybos ministras Guidas Crosettas, praneša portalas „rbc.ua“.

Anot ministro, Italija karo Ukrainoje kontekste juda dviem pagrindinėmis kryptimis.

„Pirmoji – tai pagalba: mes turime garantuoti Ukrainai teisę gintis. Bet, kita vertus, yra nuolatinis ir kasdienis įsipareigojimas stengtis pastatyti stalą taikai. Nes dabar vienintelis dalykas, kurį galime padaryti – tai ne nutraukti karą, bet sustabdyti konfliktą ir pamėginti pasodinti prie vieno stalo du pašnekovus, kurie nesikalba vienas su kitu ir neturi nieko bendra“, – sakė G. Crosettas.

Jis teigė, kad tikisi didesnio Europos vaidmens mėginant „užpilti vandens ant ugnies“.

„Visi puikiai moka pilti benziną į ugnį, bet nėra nė vieno ugniagesio. Mums reikia ugniagesių pasaulyje, kuriame Jungtinės Tautos, turinčios atlikti šią funkciją, ją prarado“, - pabrėžė G. Crosettas.

Jo nuomone, norint įvesti taiką, „reikia kito pašnekovo“.

„Ar tai gali būti Kinija? Ji turėtų būti pašnekovė prie taikos derybų stalo. Tai vienas iš klausimų, kurį turime užduoti sau Italijoje ir Europoje", - pridūrė ministras.

Anot jo, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui šiame kare žmogiškieji ištekliai ir laikas neturi reikšmės.

„Putinas gyvena tokiomis sąlygomis, kai 100 000 ar 300 000 žuvusiųjų ir 1-3 metų laikotarpis nėra problema. O Vakarams laikas, aukos ir visuomenės nuomonė yra svarbus veiksnys. Susiduria du visiškai skirtingi pasauliai", – pabrėžė ministras.

Reaguodamas į Italijos gynybos ministerijos vadovo pareiškimą, Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas priminė, kad Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste tokiam „taikiam sureguliavimui“ nėra vietos.

„Vėl prie pagrindų... Kai kas nors kalba apie „taikų sureguliavimą“, Ukraina girdi tik „pasiduokite, kapituliuokite, vykdykite Rusijos ultimatumą“. Po 423 kruvino karo dienų tai neįmanoma. Nes tai yra sąmoningas Rusijos kariaujamas sunaikinimo karas, o ne mitinis „konfliktas“, - parašė tviteryje M. Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)