Šis pramoninis miestas tapo įnirtingo karo rytų Ukrainoje epicentru, kuriame vyksta masiniai artilerijos smūgiai, lėta pažanga ir dideli žmonių nuostoliai abiejose pusėse.

Bachmutas taip pat virto svarbiu politiniu ir simboliniu prizu – Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gruodžio mėnesį apsilankė ten esančioje fronto linijoje prieš pat savo dramatišką kelionę į JAV susitikti su prezidentu ir kreiptis į Kongresą.

Tačiau vienas aukšto rango prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnas sakė, kad dėmesys, sutelktas į Bachmutą, trukdo Ukrainai atlikti svarbesnę užduotį – pasirengti plačiai laukiamam pavasario puolimui, kuriuo būtų siekiama didelių laimėjimų prieš rusų okupantus šalies pietuose.

Pasak pareigūno, kuris su žurnalistais kalbėjo su anonimiškumo sąlyga ir nebuvo cituojamas pažodžiui, Bachmute laikas yra palankesnis Rusijai, atsižvelgiant į jos didesnius artilerijos išteklius ir turimą karių skaičių.

Vis dėlto, pasak pareigūno, Rusijos pergalė šioje vietoje nelemtų jokių reikšmingų pokyčių kare, nes Ukrainos pajėgos pasitrauktų į gerai ginamas pozicijas.

Užuot eikvojus tiek daug karių ir amunicijos strategiškai nesvarbiam taikiniui, JAV pataria Ukrainai išvesti šias pajėgas atsinaujinti ir prisijungti prie JAV vadovaujamų mokymo programų, kuriomis siekiama suformuoti sudėtingesnes ir geriau ginkluotas pajėgas, galinčias pradėti puolimą pietuose.

Pareigūnas pažymėjo, kad į Ukrainą plūsta kontrpuolimui skirta ginkluotė, įskaitant kelis šimtus šarvuotų transporto priemonių, kurios bus reikalingos mobilioms puolamosioms pajėgoms.

Tačiau reikia laiko apmokymams, todėl ukrainiečiai turi apsvarstyti, ar verta toliau pasilikti Bachmute, ar ruoštis platesniems strateginiams veiksmams, sakė pareigūnas, pridurdamas, kad ukrainiečiams gali neužtekti išteklių abiem iššūkiams įveikti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)