Ispanijos vyriausybės pirmininko pirmoji pavaduotoja Soraja Saens de Santamarija pavadino Katalonijos lyderio Arturo Maso sprendimą surengti referendumą klaida, kuri gali sugniuždyti visuomenę.

"A. Masui buvo primenama, kad nėra nieko aukščiau už suverenią ispanų tautos valią ir kad visi ispanai turi spręsti, kas yra Ispanija ir kaip ji turi būti sudaryta. Nė viena vyriausybė negali šito peržengti, kadangi tai gina įstatymas. Tai - suvereni valia, o ne jo (A. Masos) ir ne mūsų valia", - cituoja "RIA Novosti" vicepremjerės žodžius.

Katalonijos vyriausybės pirmininkas A. Masas šeštadienį pasirašė potvarkį, pagal kurį lapkričio 9-ąją bus surengtas referendumas dėl šios Ispanijos autonominės srities "būsimos politinės santvarkos".

Katalonijos piliečiams bus pasiūlyta atsakyti į du klausimus: "Ar Jūs norite, kad Katalonija taptų valstybe?" ir, jeigu atsakymas teigiamas, - "Ar Jūs norite, kad ši valstybė būtų nepriklausoma?"

Katalonija pagamina apie ketvirtadalį Ispanijos BVP. Jos gyventojai ir valdžia reikalauja suteikti regionui suverenitetą, kadangi Madridas, jų nuomone, nepakankamai finansuoja Kataloniją. Katalonai įsitikinę, kad nepriklausomybė nuo centrinės Ispanijos vyriausybės išeis į naudą jų ekonomikai.