Demonstracijos prasidėjo ankstyvą rytą daugelyje regionų, įskaitant Madridą, Barseloną, Valensiją, Malagą ir Saragosą. Kai kur dėl blokadų susidarė kelių kilometrų ilgio spūstys.

Ūkininkai reikalauja sąžiningų kainų už produktus, mažesnių mokesčių žemės ūkyje naudojamam dyzelinui, griežtesnės importo iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių kontrolės, sumažinti biurokratinę naštą ir kitų nuolaidų.

Ūkininkų asociacija COAG socialiniame tinkle X parašė, kad „kaina, kurią ūkininkas gauna už kilogramą citrinų – 20 centų, ir vartotojo už jas mokama kaina – 1,96 euro skiriasi 880 procentų“, todėl ūkininkai reikalauja „sąžiningų kainų“.

Ispanijos ūkininkų protestai

Ispanija laikoma Europos vaisių ir daržovių sodu. Antradienį demonstrantai nešė plakatus su tokiais užrašais kaip „Mūsų galas atneš jums badą“.

Pranešta, kad Valjadolide, mažiau nei už 200 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Madrido, vienas protestuotojas buvo sulaikytas dėl įtariamo policijos pareigūno užpuolimo. Visais kitais atvejais protestai buvo taikūs.

Šį pirmąjį protestą visos šalies mastu surengė trys svarbiausios Ispanijos ūkininkų organizacijos: „Asaja“, COAG ir UPA. Per pastarąsias kelias dienas kai kuriuose regionuose jau įvyko mažesnės demonstracijos. Organizatoriai teigia, kad protestai tęsis bent iki vasario pabaigos.

Šimtai protestuojančių Bulgarijos ūkininkų blokavo kelius

Antradienį šimtai Bulgarijos ūkininkų visoje šalyje blokavo kelius, protestuodami prieš griežtėjančius Europos Sąjungos (ES) teisės aktus ir reikalaudami didesnių kompensacijų už nuostolius, patirtus dėl pigaus importo iš karo draskomos Ukrainos.

Pastarosiomis savaitėmis žemės ūkio darbuotojų protestai kilo visoje ES. Demonstracijos Prancūzijoje ir Rumunijoje išsikvėpė, tačiau Nyderlandų, Ispanijos, Latvijos ir Italijos ūkininkai toliau kelia daugybę reikalavimų.

Bulgarijos ūkininkai

„Esame ties riba. Smulkūs ir vidutiniai žemės ūkio gamintojai Bulgarijoje bankrutuos, jei neįvyks pokyčių, jei nebus nedelsiant išmokamos uždelstos subsidijos ir nebus kompensuojama žala, kurią patiriame dėl karo Ukrainoje“, – sakė 42 metų grūdų augintojas Ventsislavas Mitkovas prie užblokuoto kelio mažame Brezniko miestelyje šalies vakaruose.

V. Mitkovas ir kelios dešimtys šio regiono ūkininkų maždaug dviem valandoms traktoriais blokavo kelią į Serbiją ir pažadėjo trečiadienį prisidėti prie didesnės blokados netoliese esančiame Perniko mieste. Ten antradienį taip pat susirinko saujelė ūkininkų, jie lėtai judėjo pagrindine greitkelio, jungiančio sostinę Sofiją su Graikija, sankryža, signalizuodami savo traktoriais ir trukdydami eismui.

„Jie mažina kainas, importuodami pigią produkciją iš šalių, nepriklausančių ES, tuo pačiu metu taikydami mums įvairius naujus apribojimus, neleidžiančius būti konkurencingiems“, – ES taisyklėmis piktinosi 35 metų ūkininkas Miloslavas Mihaylovas.

Ūkininkai, daugiausia iš šalies grūdų gamybos sektoriaus, žada išlaikyti kelių blokadas iki savaitės pabaigos, jei nebus patenkinti jų reikalavimai. Jie nori didesnių kompensacijų už žalą, kurią patiria dėl pigesnio importo iš Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)