„Per protesto akcijas sulaikyti žmonės iš Teisės pažeidėjų izoliacijos centro Okrestinoje paleidinėjami nuo [ketvirtadienio] maždaug 22 val. 30 min.“, – rašoma pranešime.

Maždaug 1 val. 20 min. prie izoliatoriaus pasirodė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Aliaksandras Barsukovas. Paklaustas, kiek sulaikytųjų šiandien bus paleista, jis atsakė: „Visi.“

„Nebuvo jokių patyčių“, – pridūrė viceministras. Tačiau visai kitokias istorijas pasakoja išleistieji į laisvę.

Portalas tut.by taip pat praneša, kad per pusantros valandos prie izoliatoriaus privažiavo apie 10 greitosios pagalbos automobilių.

Iš įvykio vietos skelbiama, kad dauguma į laisvę išėjusių merginų negali sulaikyti ašarų. Vairuotojai siūlo nemokamai parvežti tokius žmones namo. Bet ne visi gali iš karto tą ir padaryti – dalį išsiveža greitosios.

„Jie sulaikinėjo visus, mušė visus – merginas, vaikinus, vaikus, kuriems buvo 15, 14 ar 13 metų. Buvo senelis, kuriam apie 70 metų. Visi buvo sulaikinėjami, net tie, kurie ką tik išėjo iš parduotuvės pažiūrėti, kas vyksta“, – kalbėjo iš izoliatoriaus paleistas Sergejus.

„Kamera skirta penkiems žmonės, mūsų ten buvo 25. Visą naktį galėjai girdėti mušamų žmonių klyksmus“, – sakė jis.

Svoboda org. pateikia į laisvę išleistos merginos pasakojimą, ką jai teko patirti po sulaikymo rugpjūčio 12 d.

„Ateidavo kažkokie žmonės, mus išstatydavo prie sienos, paskui išvesdavo. Visi stovėjome prie sienos, rankos atmestos atgal, jeigu kartais, neduok Dieve, būtų griovę ant žemės. Visai kaip šunys 1941-aisiais metais. Čia (Okrestino gatvėje esančiame izoliatoriuje) dar ne taip smarkiai tyčiojasi, bet kai vežė į vidaus reikalų rajoninį skyrių, autobuse buvo 10 OMON pareigūnų, jie mane mušė. Mušė lazdomis. Įžeidinėjo, grasino mirtimi, numovė kelnes. Sakė muš pakaitomis, sudaužys taip, kad mama nepažins. OMON pareigūnai pareiškė: „Tai jūs visi prieš Lukašenką, kvaili galvijai. O mums moka ne po 900 Baltarusijos rublių (apie 350 JAV dolerių), o po 5 tūkst. (apie 2030 JAV dolerių). Jūs – pusgalviai, kur susiruošėte, kas jūs tokie ?“ Mane išvadino „gyvuliu“. Ir elgėsi kaip su gyvuliu. „Ant žemės!“ „Ant kelių!“ Stumdė. Žadėjo įkalinti 10-iai metų. Už nieką. Šaukė, kad esu teroristė.“

Kone visi per pastarąsias kelias paras į laisvę paleisti sulaikytieji kalba apie patirtas žiaurias patyčias ir smurtą, skelbia BBC rusų tarnyba.

Be to, teigiama, kad kaskart, kai pareigūnai išgirsdavo aplodismentų, kuriais sveikinami išėjusieji į laisvę, dar smarkiau mušdavo likusius sulaikytuosius.

Dėl šios priežasties iš izoliatorių ištrūkę asmenys stengiasi neploti. Tik ne visi susilaiko. Tada juos ramina: „Neplokite“. Dalį paleistųjų išsiveža greitosios, jų būklė sunki, negali savarankiškai paeiti.

Greitosios pagalbos medikė Anastasija, kuri buvo sulaikyta per medikų surengtą akciją, pasakoja, kad sulaikymo metu į ją buvo nukreiptas ginklas.

Dar sakė, kad izoliatoriuje nuolat girdėjo mušamų aimanas. „Nuo to, ką ten girdėjau, stingo kraujas“, – pridūrė Anastasija.

„Kai pasigirsta duslūs smūgių garsiai, o tada aimanos ir šūksniai, apmiršti, sustingsi, įsiklausai“, – kalbėjo medikė.

Kelyje į laikino sulaikymo vietą stovėjo taksi grandinės. Vairuotojai, pro atidarytas duris žiniasklaidos atstovas sakė: „Pasakykit jiems, jei jie nežino, ką toliau daryti, tegu ateina čia — mes juos paimsime“.

Ketvirtadienio vakarą Baltarusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava pareiškė, kad šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavedė išsiaiškinti visus nesankcionuotų akcijų dalyvių sulaikymo faktus.

„Prezidentas išgirdo darbo kolektyvų nuomonę ir pavedė išsiaiškinti visus pastarųjų dienų sulaikymų faktus. Dabar vyksta intensyvus darbas šia kryptimi. Jau iki šio vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių, pasirašiusių pasižadėjimą nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai pasirašytinai perduoti tėvams“, – sakė N. Kačanava, kurią cituoja susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“.

„Mums nereikia muštynių. Nereikia karo“, – pridūrė ji.

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio A. Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas, oficialiais duomenimis, vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 gydomi ligoninėse dėl įvairių traumų.

Kaip skelbia BBC, vakar vakaro ir šios nakties įvykiai visai kitokie nei ankstesnėmis dienomis. Prie protestuojančių jungėsi miestų merai, protestuotojai Minske laisvai užtvėrė gatvę, bet niekas jų nevaikė, negrūdo į autobusiukus, nemušė. Nesigirdėjo sprogstančių granatų.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija „atsiprašė“ ir pradėjo paleidinėti sulaikytuosius. O Aliaksandras Lukašenka (parlamento pirmininko žodžiais) „išklauso profesinių sąjungų nuomonę“.

Ką visa tai reiškia, BBC pasakojo politologas Aleksandras Klaskovskis.

„Manau, kad šiuo atveju suveikė ir protestų prieš smurtą mastas – į gatves išėjo ir moterys, namų šeimininkės, medikai, pradėjo protestuoti aktoriai ir dainininkai. Iš esmės visa Baltarusija. Pagrindiniu veiksniu tapo išėjimas į politinę areną tų, kuriuos būtų galima įvardyti kaip klasikinį proletariatą.

Visą šalį apimsiančio streiko šmėkla – tikras Baltarusijos valdžios košmaras. Kol kas to dar nėra, bet juntami labai aiškūs signalai iš dirbančiųjų, kurių jau nebenuraminsi tuščiais žodžiais, ką dar neseniai sau galėjo leisti oficialusis lyderis ir propaganda.

Suveikė tai, kad pagaliau buvo įsiklausyta į proletariato balsą, paprastų dirbančiųjų mases. Tik manau, kad tai jokia ne „Baltarusijos revoliucijos“ pergalė. Tai reiškia, kad valdžia paprasčiausiai daro taktinių manevrų, nori laimėti laiko. Paleisti į laisvę tūkstančius sulaikytųjų – joks ne didžiulis humanizmas. Sulaikyta per 7 tūkst. Už grotų lieka žmonės, sulaikyti pačioje rinkimų kampanijos pradžioje – ir Siarhejus Cichanouskis, ir Viktoras Babarika, ir kiti. Jiems virš galvų kybo labai rimti kaltinimai. Bet – svarbiausias dalykas – ore kybantis klausimas apie laisvus ir sąžiningus rinkimus. Štai čia, mano galva, Lukašenka stovės iki pat galo, jis savo valdžios atiduoti nepasirengęs. Valdančiojo režimo ir didelės dalies (jeigu ne didžiausios) visuomenės konfliktas tęsis ir toliau“, – pakomentavo A. Klaskovskis.

Paleido lenkų žurnalistą W. Dobrowolskį

Baltarusijos pareigūnų rugpjūčio 11 d. Minske sulaikytas lenkų fotoreporteris Witoldas Dobrowolskis išėjo į laisvę. Kaip sakė žurnalistas penktadienį televizijos kanalui TVN, jis buvo paleistas todėl, kad nuo sulaikymo momento praėjo 72 valandos.

„Buvau sulaikytas gatvėje ir įmestas į vieno milicijos skyriaus sporto salę, kur jau buvo apie 300 baltarusių“, – pasakojo W. Dobrowolskis. Anot jo, sulaikytieji ten buvo mušami. Vėliau jis buvo pervežtas į izoliatorių Žodzinoje, kur pirmą kartą per 15 valandų gavo maisto. Pasak lenko, aštuonvietėje kameroje buvo laikoma 19 žmonių.

„Rusų žurnalistai ir fotoreporteriai gatvėse buvo gaudomi lygiai taip pat, – pareiškė W. Dobrowolskis. – Anksčiau aš fotografavau protestus Honkonge ir Beirute, ir ten žiniasklaida neturėjo jokių problemų. O čia vyko tikra žurnalistų medžioklė, nepadėjo net ir akreditacija“.

Apie W. Dobrowolskio dingimą Minske trečiadienį pranešė Lenkijos žurnalistų draugija (LŽD), kurios narys jis yra.

W. Dobrowolskis yra „Grand Press Photo 2020“ laureatas už fotoreportažą apie protestus Honkonge.

Kaip pranešė Lenkijos konsulatas Minske, po prezidento rinkimų Baltarusijoje buvo sulaikyti keturi Lenkijos piliečiai. Trys lenkai jau paleisti, kur yra ketvirtasis, kol kas nežinoma.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka surinko 80,08 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,09 proc.

Paskelbus balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Baltarusijos VRM vadovas skelbia prisiimantis atsakomybę

Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juras Karajevas ketvirtadienį pareiškė prisiimantis atsakomybę ir atsiprašantis „atsitiktinių asmenų“, sužeistų per pastarosiomis dienomis šalį krėtusius saugumo pajėgų ir opozicijos demonstrantų susirėmimus.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo... Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių.“

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse. Trečiadienio vakarą patvirtinta dar vieno protestuotojo, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste, mirtis.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per protesto akcijas nukentėjo daugiau kaip 100 teisėsaugos organų darbuotojų.

VRM vadovas ketvirtadienį lygino dabartinę padėtį Baltarusijoje su konfliktu tarp Armėnijos ir Azerbaidžano dėl separatistinio Kalnų Karabacho, kur jam yra tekę tarnauti.

„Ten irgi [smurtas] prasidėjo nuo taikių protestų. Jais sumaniai naudojasi tie, kam to reikia“, – užsiminė J. Karajevas.

Jo nuomone, Baltarusijoje reikia dėti visas įmanomas pastangas, kad „būtų užkirstas kelias tokiam perėjimui“ prie padėties, panašios į praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje susiklosčiusią Kalnų Karabache.

Ministras sakė, kad smurtą gatvėse sustabdyti įmanoma „laikantis protingos pilietinės pozicijos“.

„Nereikia aštrinti padėties, eiti į gatves ir provokuoti neramumus“, – pareiškė jis.

Kiek anksčiau A. Lukašenka paliepė pareigūnams „išsiaiškinti dėl faktų“, susijusių su opozicijos protestų dalyvių sulaikymu, sakė viena aukšto rango pareigūnė.

Anksčiau ketvirtadienį kelių svarbių Baltarusijos įmonių, įskaitant sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, statybinių medžiagų gamintoją „Keramin“ ir metalurgijos įmonę BMZ, darbuotojai paskelbė pradedantys streiką, protestuodami dėl teisėsaugos griežtų veiksmų demonstrantų atžvilgiu.

„Prezidentas išklausė darbo kolektyvų nuomonės ir pavedė išsiaiškinti dėl visų faktų, [susijusių su] sulaikymais, įvykdytais pastarosiomis dienomis. Šiuo metu vyksta intensyvus darbas šia linkme. Jau iki šiandienos vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių su pasižadėjimu nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai perduoti pasirašius tėvams“, – sakė Respublikos Tarybos pirmininkę Natalja Kačanova.

„Mums nereikalingos peštynės. Mums nereikalingas karas“, – tvirtino ji.