Kaip pranešė Armėnijos gynybos ministerija, pratybos „Eagle Partner 2023“ vyks rugsėjo 11–20 d. taikdarių brigados „Zar“ mokymo centro bazėje.

Per manevrus armėnų ir amerikiečių kariai treniruosis vykdyti užduotis, susijusias su padėties tarp konfliktuojančių pusių stabilizavimu, taip pat pasikeis patirtimi vadovavimo ir taktinės komunikacijos srityse.

Pratybų tikslas – padidinti ginkluotųjų pajėgų parengtį prieš vertinimus, atliekamus vykdant NATO programą „Partnerystė taikos labui“, prie kurios Armėnija prisijungė 1994 m., akcentuojama ministerijos pranešime.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį pareiškė, kad Armėnijos ir JAV bendros pratybos kelia susirūpinimą. „Šios (pratybos) kelia susirūpinimą, ypač dabartinėje situacijoje. Todėl mes atidžiai analizuosime šią naujieną ir stebėsime situaciją“, – sakė pareiškė jis.

Apie tai, kad bus surengtos JAV ir Armėnijos bendros pratybos, tapo aišku pastaruoju metu išaugus įtampai tarp Jerevano ir ilgametės jo sąjungininkės Maskvos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija neseniai uždarais kanalais pagrasė Jerevanui atitinkamais padariniais už tai, kad šis priėmė sprendimą prisijungti prie Tarptautinio Baudžiamojo Tesimo, išdavusio arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Rugsėjo 1-ąją Armėnijos vyriausybė nusiuntė parlamentui ratifikuoti Romos statutą, ir toksai veiksmas Maskvai pasirodė nepriimtinas, Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ nurodė šaltinis iš Rusijos URM.

Antradienį Armėnijos prezidentas Vahagnas Chačaturianas priėmė sprendimą atšaukti nuolatinį atstovą iš Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) – Kremliui palankaus karinio bloko, sudaryto iš lojalumu pasižymėjusių buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. Sausio mėnesį Armėnija atsisakė rengti KSSO pratybas, kovą pasipriešino organizacijos generalinio sekretoriaus kvotai, o gegužę – įspėjo, kad gali apskritai pristabdyti savo dalyvavimą organizacijoje.

Praėjusią savaitę, duodamas interviu Italijos laikraščiui „La Repubblica“, Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas priklausymą nuo Rusijos karinėje srityje pavadino strategine klaida ir konstatavo, kad taikdariška Rusijos misija Kalnų Karabache patyrė visišką nesėkmę.

Rusijos kariai nekontroliuoja Lačino koridoriaus – vienintelio kelio, jungiančio anklavą su Armėnija, nors apie tai tiesiogiai kalbama 2020 m. sudarytame susitarime, atkreipė dėmesį N. Pašinianas. Į tai reaguodama Rusijos užsienio reikalų ministeriją Armėniją pavadino Vakarų įrankiu, naudojamu, siekiant išstumti Rusiją iš Pietų Kaukazo, ir pabrėžė, kad Maskva neketina palikti šio regiono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)