Rusijos pajėgų beveik iš trijų pusių apsupta Avdijivka tapo varginančio karo, kuriame nei viena iš šalių per daugiau nei metus nepasiekė reikšmingų pergalių, simboliu.

Tačiau, nepaisant nuolatinių karių ir įrangos nuostolių, Rusija nerodo jokių ženklų, kad ketintų atsisakyti bandymų užimti buvusį anglies mazgą pramoniniame rytų Ukrainos regione.

„Laukai nukloti kūnais“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Oleksandras iš Ukrainos 47-osios mechanizuotos brigados bataliono.

„Jie nori nualinti mūsų linijas nesibaigiančiomis atakų bangomis“, – sakė jis, saugumo sumetimais nenurodydamas savo pavardės.

Miestas, kuriame vyksta vieni iš intensyviausių mūšių 21 mėnesį besitęsiančiame kare, yra visiškai sunaikintas per nesibaigiantį Rusijos artilerijos apšaudymą ir bombardavimą iš oro.

Tačiau jame vis dar liko maždaug 1 500 iš 30 000 iki karo buvusių gyventojų – dauguma jų yra pensininkai, kurie gyvena rūsiuose, o maistą jiems pristato specialūs maisto konvojai.

2014 m. Avdijivka trumpam atiteko Rusijos remiamiems separatistams ir Ukraina pastaruosius devynerius metus statė gynybinius įtvirtinimus ir kasė apkasus miestui apsaugoti.

Pietuose įtvirtinimai baigiasi vos už penkių kilometrų į šiaurę nuo Donecko, rusų kontroliuojamos vieno iš keturių Ukrainos regionų, kuriuos Maskva teigia aneksavusi, sostinės.

„Zombiai“


Didžiuliai miestui pulti metami karių būriai rodo, kad Rusijos taktika mūšyje dėl Avdijivkos keičiasi.

Spalį Maskva pradėjo plataus masto puolimą, siekdama apsupti Avdijivką šimtais šarvuočių.

„Artėjo tankų ir šarvuotų pėstininkų transporto mašinų kolonos“, – pasakojo 29 m. dronų operatorius šaukiniu „Trauma“.

„Bet jie pateko į minų laukus, jiems smogė dronai ir prieštankinės raketos.“

Vienas Vakarų pareigūnas pranešė, kad per tą nepavykusį puolimą rusų kariuomenė prarado daugiau nei 200 šarvuočių.

Dabar Maskva „perėjo prie pėstininkų taktikos“, – sakė Oleksandras ir „į priekį juda išimtinai personalo sąskaita“.

Paprastai rusų kariai į pajuda naktį, grupėmis po penkis–septynis, naujienų agentūrai AFP pasakojo Trauma.

„Po to anksti ryte jie pradeda puolimą.“

Ukraina atsako sunkiųjų ginklų – artilerijos, minosvaidžių, granatsvaizdžių, dronų ir JAV dovanotų kovos mašinų „Bradley“ pabūklų ugnimi.

„Dalis jų žūva, dalis nesustoja. Visai, kaip filme apie zombius“, – pridūrė Trauma.

Miesto šturmui metant šimtus karių, naujausias Rusijos puolimas Avdijivkos kryptimi primena šiais metais jau matytą kampaniją Bachmutui paimti.

Už maždaug 50 km į šiaurę esantį miestą rusai galų gale užėmė, tačiau tai buvo ligi šiol kruviniausias mūšis šiame kare.

Prie Bachmuto Rusija dislokavo dešimtis tūkstančių karių – pagrinde Jevgenijaus Prigožino vadovaujamos grupės „Wagner“ užverbuotų kalinių, – kurių „šturmo brigados“ mėgino įveikti ukrainiečių pozicijas.

J. Prigožinas nuolat sakydavo, kad šis miestas – tikra „mėsmalė“, o jį užėmus pasakė, kad Rusijos nuostoliai viršijo 20 000.

Panašus scenarijus dabar kartojasi ir Avdijivkoje, pasakoja ukrainiečių kariai.

Rusai „mato krūvas lavonų, bet jie neatlyžta“, – naujienų agentūrai AFP sakė Oleksandras.

„Pusiau apsupty“


Maskvos pažanga gal ir buvo lėta ir brangi, tačiau nedidelių pergalių visgi pasiekta.

Ukrainos generalinis štabas ketvirtadienį pranešė, kad per pastarąją parą buvo atmušta 30 pavienių Rusijos atakų.

Rusija kontroliuoja į pietus ir į rytus nuo miesto esančią teritorija, o Ukrainai pavyksta išlaikyti aštuonių kilometrų pločio ruožą nuo Avdijivkos šiaurės vakarų link.

Be to, rusų pajėgos pastarosiomis dienomis priartėjo prie milžiniškos kokso gamyklos miesto šiaurės rytuose bei Stepovo gyvenvietės.

Užėmę šias pozicijas, jie atsidūrė vos už dviejų kilometrų nuo Berdyčių – dar vienos nedidelės gyvenvietės, iš kurios į Avdijivką vedą paskutinis Ukrainiečių kontroliuojamas kelias.

„Šis kelias yra itin svarbus. Jei jį atkirs, taps sunku patekti į miestą, evakuoti žmones, tiekti atsargas“, – pasakojo Oleksandras.

„Ir tai nereiškia, kad jie ten ir sustos. Jie dairosi progos užimti miestą.“

Nors jie ir yra „pusiau apsupty“, Oleksandras teigė, kad ukrainiečių karių pakanka Avdijivkai ginti,.

„Nėra dėl ko pasitraukti ir atiduoti miestą.“