„Netikėkite niekuo, kad norime kariauti. Ruošiamės karui, sakau atvirai. „Nori taikos, ruoškis karui“ – ne aš sugalvojau šią frazę. Labai teisingai pasakyta“, – remiantis jo spaudos tarnybos citata, pareiškė A. Lukašenka.

Jis teigė, kad šalyje ruošiami atitinkami daliniai, jiems pristatoma įvairi ginkluotė ir technika. „Jeigu ten [šalyse, kurias jis laiko nedraugiškomis, – red. past.] kažkas stūgauja ir mus kritikuoja, žinokite: elgiamės teisingai. Jeigu ten pradės mus girti – bėda“, – sakė jis.

Taip pat A. Lukašenka nurodė, esą Baltarusija niekam niekuo negrasina: „Mums nereikia kam nors grasinti. Nenorime svetimos žemės. Kad tik savo apdirbtume, jei Dievas duos.“

Baltarusija antradienį pradėjo karines pratybas pasienyje su Ukraina ir NATO valstybėmis Lietuva bei Lenkija. Trijų dienų pratybos Gomelio ir Gardino srityse skirtos mokyti karius ginti teritoriją, tinkle X pranešė Baltarusijos gynybos ministerija. Taip pat esą bus treniruojamasi, kaip elgtis tokiu atveju, jei būtų įvesta karo padėtis.

Tai jau ne pirmas panašaus pobūdžio A. Lukašenkos pasisakymas pastaruoju metu.

Penktadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas Baltarusijos laikinasis reikalų patikėtinis Lietuvoje. Baltarusijos diplomatui išreikštas griežtas protestas dėl praėjusią savaitę paviešintų A. Lukašenkos pokalbių su Baltarusijos karinių pajėgų vadais.

Anot URM, A. Lukašenka nepagrįstai priekaištavo dėl neva iš Lietuvos keliamų karinių grėsmių Baltarusijai, buvo išsakomos insinuacijos dėl „Suvalkų koridoriaus“ neapginamumo bei nurodoma paruošti Baltarusijos kariuomenę galimai konfrontacijai su Baltijos šalimis bei Lenkija.

„Tokie pareiškimai gali būti suprasti kaip Baltarusijos valdžios vykdomos agresyvios užsienio politikos tolesnis eskalavimas ir yra visiškai nepriimtini“, – teigė ministerija.

Ministerija pareikalavo, kad Baltarusija nedelsdama pateiktų oficialų šio A. Lukašenkos pasisakymo paaiškinimą ir dar kartą priminė, kad Lietuva imsis visų įmanomų priemonių, siekdama užtikrinti šalies saugumą, suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)