Leidinys pažymi, kad šiuo atveju esama „keistos ironijos“: Vokietija šiuo metu yra didžiausia Ukrainai siunčiamų ginklų donorė, tačiau dėl „baimės pertekliaus ir strateginės vizijos stokos“ ant jos liejasi gniuždanti kritika.

Leidinys cituoja vieno iš Emmanuelio Macrono patarėjų žodžius: „Kai V. Putinas sukosėja, O. Scholzas iš karto bėga ieškoti bunkerio“.

Ketvirtadienį daugiau kaip 50 analitikų ir buvusių Vokietijos bei kitų Vakarų šalių politinių lyderių paskelbė atvirą laišką, kuriame pareiškė, jog kancleris kelia pavojų savo paties šaliai ir visai Europai, nes Maskvai siunčia ženklą, kad Berlyną galima „įbauginti“ ir priversti būti nuolankiam. Tarp pasirašiusių – Vokietijos užsienio santykių tarybos pirmininkas Thomas Endersas, Europos užsienio santykių tarybos vyresnysis politikos bendradarbis Gustavas Gresselis, buvęs Vokietijos Bundestago narys Christophas Moosbaueris ir kt. Atvirą laišką pasirašęs skelbia ir Vilniaus universiteto, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas.

„V. Putinas sumaniai naudojasi neapibrėžtumu ir vis labiau drąsėja, todėl kanclerio požiūris didina Kyjivo pralaimėjimo tikimybę – ir paverčia Vokietiją vis patrauklesniu taikiniu“, – laiške rašė pasirašiusieji.

Vokietijos tarptautinių santykių tarybos vyresnysis mokslinis bendradarbis ir vienas iš laiško rengėjų Benjaminas Tallisas sakė, kad Vokietijos sąjungininkų kantrybė senka, o tarp O. Scholzo politinių bendražygių Vokietijos viduje yra nemažai asmenų, kurie „privačiai reiškia įsiūtį“ dėl tokios padėties.

„Tikrovė tokia, jog sąjungininkai juda pirmyn ir palieka Berlyną už nugaros. Jie nemažins savo spaudimo, nes žino, kokia svarbi yra Vokietija Europos saugumui. Ši gėda tęsis tol, kol nepasikeis politika“, – sakė B. Tallisas.

Pats kancleris ir jo politiniai sąjungininkai yra pasipiktinę šia kritika. Jie pabrėžia, kad Vokietija ne tik teikia Kyjivui septynis kartus didesnę karinę pagalbą nei Prancūzija, bet ir priėmė daugiau ukrainiečių pabėgėlių nei Lenkija. Be to, Vokietija tiekia Ukrainai būtent tuos ginklus, kurių jai labiausiai reikia – oro gynybos sistemas ir artileriją.

Šis parodomasis O. Scholzo nuosaikumas didele dalimi atspindi paprastų vokiečių nuotaikas. Apklausos rodo, kad dauguma jų pritaria, jog Ukrainai ir toliau būtų siunčiama parama, tačiau su sąlyga, kad ji neįtrauks Vokietijos į karą. Akivaizdu, kad pastaroji nuostata yra ne kas kita, kaip Rusijos propagandos, nuolat grasinančios Vokietijai raketų smūgiais, įtakos pasekmė, pažymi „The Times“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)