Teismas „panaikina (Europos Vadovų) Tarybos sprendimus dėl, pirma, Europos Sąjungos ir Maroko susitarimo, kuriuo keičiamos Europos Sąjungos suteiktos muitų lengvatos Maroko kilmės produktams, ir, antra, [dėl] Tvarios žuvininkystės partnerystės susitarimo“, – sakoma ESTT pareiškime.

Susitarimai galios dar du mėnesius, siekiant „išsaugoti Europos Sąjungos išorės veiksmus ir teisinį saugumą dėl jos tarptautinių įsipareigojimų“ vykdymo, sakoma pranešime.

Marokas laiko Vakarų Sacharos regioną neatsiejama savo teritorijos dalimi, tačiau JT į šią buvusią Ispanijos koloniją žiūri kaip į „neautonominę teritoriją“, kurios nepriklausomybės jau seniai siekia Alžyro palaikomas judėjimas POLISARIO.

POLISARIO šį sprendimą pasveikino.

„Europos teismas nusprendė panaikinti ES ir Maroko partnerystės ir žvejybos susitarimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė judėjimo pasiuntinys Oubi Bachiras.

„Tai didelė pergalė Vakarų Sacharos gyventojams!“ – parašė jis.

Marokas kontroliuoja apie 80 proc. Vakarų Sacharos teritorijos ir siūlo jai autonomiją, tačiau primygtinai reikalauja išlaikyti jo suverenitetą.

Ant kortos pastatytas sausumos kelias į Vakarų Afrikos rinkas, dideli fosfatų ištekliai ir žvejyba regiono 1 100 kilometrų ilgio Atlanto pakrantės ruože.

ES teismas Liuksemburge išaiškino, kad išplėsdama prekybos susitarimus su Maroku toliau į pietus, į buvusios Ispanijos kolonijos teritoriją „be Vakarų Sacharos gyventojų sutikimo, [Europos Vadovų] Taryba pažeidė Europos Sąjungos įsipareigojimus jos santykių su Maroku pagal ES ir tarptautinę teisę kontekste“.

Po šios teismo nutarties Marokas ir Europos Sąjunga ruošia bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad jų partnerystė prekybos srityje tęsis toliau.

„Imsimės reikiamų priemonių, kad užtikrintume teisinę sistemą, garantuojančią ES ir Maroko Karalystės prekybos santykių tęstinumą ir stabilumą“, – pareiškė ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis ir Maroko užsienio reikalų ministras Nasseras Bourita.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją