„Šis incidentas pasienyje yra platesnio Rusijos provokuojančio elgesio ir hibridinių veiksmų modelio dalis, įskaitant dėl jos jūrų ir sausumos sienų Baltijos jūros regione. Tokie veiksmai yra nepriimtini“, - sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime.

Estija ketvirtadienį pranešė, kad Rusijos pasieniečiai prieš aušrą pašalino dvi kaimynes skiriančius plūdurus Narvos upėje. Plūduriuojantys žymekliai reikalingi tam, kad laivai netyčia nenuklystų į svetimus vandenis, tačiau Rusija nesutiko su planuojamu maždaug pusės plūdurų išdėstymu, pranešė Estijos sienos apsaugos tarnyba.

Estijos premjerė Kaja Kallas sakė, kad jos šalis mėgina išsiaiškinti padėtį su Rusija. Pasak jos, tai dalis „platesnio Maskvos veiksmų modelio siekiant sukelti baimę ir nerimą“.

Estijos užsienio reikalų ministerija pareiškė šį žingsnį vertinanti kaip „provokuojantį sienos incidentą“, ir pareikalaus „nedelsiant grąžinti“ plūdurus. Šiuo klausimu palaikomi ryšiai su sąjungininkėmis, sakoma ministerijos pranešime.

Be to, į Estijos užsienio reikalų ministeriją iškviestas Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Estijoje Lenaras Salimullinas, pranešė Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsakhkna. „Mūsų atsakymas išlieka ramus ir aiškus“, – pridūrė jis.

NATO „solidarizuojasi“ su Estija po incidento pasienyje su Rusija

NATO „solidarizuojasi“ su šalimi nare Estija po incidento prie Rusijos sienos, Narvos upėje, skiriančioje dvi valstybes, penktadienį pareiškė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

Estijos pasieniečiai ketvirtadienį pranešė pastebėję, kad rusai iš abi valstybes skiriančios Narvos upės pašalino sieną žyminčius plūdurus.

„NATO solidarizuojasi su mūsų sąjungininke Estija prieš bet kokią grėsmę jos suverenitetui“, – sakė J. Stoltenbergas socialinės žiniasklaidos platformoje „X“ po pokalbio su Estijos ministre pirmininke Kaja Kallas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją