„Jei šalys pasiūlys mus būti derybininkais ir to reikia, tada, žinoma, džiaugtumėmės būdami tarpininke tarp abiejų šalių. Turkija yra tam pasiruošusi. Pavyzdys – grūdų koridorius, Stambulas tapo šio susitarimo centru“, – trečiadienį žurnalistams po NATO viršūnių susitikimo teigė R. T. Erdoganas.

„Potencialiuose būsimuose žingsniuose mes galėsime būti moderatoriais bet kuriuo metu, jei toks pasiūlymas atsidurs prie stalo. Šiuo metu aš, tikriausiai, esu vienas iš retų lyderių, galinčių kalbėtis su abiem šalimis. Tačiau iki šiol nesame gavę pasiūlymų dėl to“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad trečiadienį baigėsi Vilniuje dvi dienas trukęs NATO viršūnių susitikimas.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo ir prezidentas Volodymyras Zelenskis, nes Ukraina tikėjosi gauti saugumo garantijų, taip pat sulaukti sprendimo dėl jos narystės Aljanse.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

2022 m. vasarą tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms tautoms (JT) buvo pasiektas grūdų susitarimas, kurį pasirašė Turkija ir Rusija bei Ukraina ir Turkija. Jo galiojimas baigiasi liepos 17 d. Rusija teigia, jog nėra įvykdytos jos sąlygos dėl sutarties pratęsimo. Tarp jų yra ribojimų, neleidžiančių Rusijai eksportuoti savo grūdus ir trąšas, sušvelninimas. Minėtas susitarimas užbaigė kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos Juodosios jūros uostų blokadą.