R. T. Erdoganas buvo vienas iš svarbiausių dabar žlugusio susitarimo, sudariusio sąlygas saugiai gabenti Ukrainos grūdų krovinius Juodąja jūra, veikėjų ir laiko save konflikto tarpininku.

Turkijos vadovas sakė, kad „neturėtų būti imamasi jokių žingsnių, kurie didintų įtampą Rusijos ir Ukrainos kare“. Jis pabrėžė grūdų susitarimo, kurį pavadino „tiltu į taiką“, svarbą, pranešė jo biuras.

Pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Turkija ir Jungtinės Tautos, Ukraina galėjo eksportuoti grūdus per Juodosios jūros uostus, tačiau praėjusį mėnesį Maskvai pasitraukus, susitarimas nutrūko.

Ukraina trečiadienį pranešė, kad Rusija smogė Ukrainos pietinio Odesos regiono uostų infrastruktūrai, taikydamasi į objektus, reikalingus grūdų eksportui. Dėl atakos buvo apgadinti arba sunaikinti grūdų elevatorius, grūdų bokštai ir sandėliai, pranešė prokurorai.

R. T. Erdoganas sakė V. Putinui, kad ilgalaikis grūdų susitarimo neveikimas „niekam nebus naudingas“ ir kad dėl to labiausiai nukentės šalys, kurioms jis labiausiai reikalingas, pranešė Turkijos prezidentūra.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad grūdų kainos, kurios galiojant susitarimui buvo sumažėjusios 23 proc., per pastarąsias dvi savaites išaugo 15 proc.

Jis pažadėjo, kad Turkija toliau dės „intensyvias pastangas“ ir vykdys diplomatiją, kad susitarimas būtų atkurtas.

Abu lyderiai taip pat susitarė dėl V. Putino vizito į Turkiją, pranešė R. T. Erdogano biuras, tačiau datos nebuvo nurodytos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją