„Yra palanki atmosfera atgaivinti mūsų stojimo į Europos Sąjungą procesus“, – grįždamas iš NATO viršūnių susitikimo Lietuvoje žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. Ankara nori netrukus pamatyti „apčiuopiamų“ derybų su ES rezultatų, sakė R. T. Erdoganas ir pridūrė, kad Turkija „pradės vykdyti savo įsipareigojimus“, bet išsamiau nepaaiškino.

Pasak R. T. Erdogano, derybos su ES apima Muitų sąjungos modernizavimą ir vizų liberalizavimą. Kol kas neaišku, ar ES imsis, ir kada, kokių nors santykių su Turkija reformų.

Stebėtojai mano, kad pastarasis R. T. Erdogano noras plėtoti glaudesnius santykius su ES iš dalies susijęs su prasta Turkijos ekonomikos padėtimi ir didžiuliu tiesioginių užsienio investicijų bei grynųjų pinigų poreikiu. Turkija patiria didžiulę infliaciją, jai reikia daugiau nei 100 mlrd. dolerių po vasarį supurčiusio žemės drebėjimo atkuriant pietrytines provincijas. ES yra svarbiausia Ankaros prekybos partnerė.

R. T. Erdoganas taip pat sakė, kad tikisi „naujo postūmio“ santykiuose su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, įskaitant numatomą JAV paramą naikintuvais F16 modernizuoti Turkijos laivyną.

R. T. Erdoganas sukėlė ažiotažą NATO viršūnių susitikimo Lietuvoje išvakarėse, kai netikėtai susiejo pritarimą Švedijos narystei NATO su stojimo į ES derybų atnaujinimu. Turkijos narystės derybos su ES vyko nuo 2005 m., bet vėliau nutrūko dėl Briuselio susirūpinimo prastėjančia teisinės valstybės ir žmogaus teisių padėtimi Turkijoje. Turkijos priėmimas į ES artimiausioje ateityje laikomas neįgyvendinamu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)