„Turėjome projektą vykti į Izraelį, bet jis atšauktas, mes nevažiuosime“, – parlamente valdančiosios partijos įstatymų leidėjams sakė R. T. Erdoganas ir pridūrė, kad laiko „Hamas“ „išvaduotojais“, kovojančiais už savo žemę.

Ankaros santykiai su Izraeliu buvo įšaldyti dėl Izraelio reido į Turkijos laivą, vežusį į Gazą pagalbą, per jį 2010 m. žuvo 10 civilių. Praėjusį mėnesį per Jungtinių Tautų viršūnių susitikimą Niujorke R. T. Erdoganas susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, tai rodė santykių pagerėjimą, prasidėjusį pernai priimtu sprendimu vėl paskirti ambasadorius.

Turkijos lyderis nepasakė, kada ketino apsilankyti Izraelyje. Ankara ketino dalyvauti Jungtinių Amerikos Valstijų propaguojamame gamtinių dujų vamzdyno projekte.

„Žinoma, turėjome gerų ketinimų, bet (B. Netanyahu) jais piktnaudžiavo“, – sakė R. T. Erdoganas. „Jei jis irgi būtų turėjęs gerų ketinimų, mūsų santykiai galėjo būti kitokie, bet dabar, deja, taip nebus“, – pridūrė jis.

Pirmąją karo dieną R. T. Erdogano tonas buvo santūresnis, jis pasmerkė visus išpuolius prieš civilius ir ragino Izraelį reaguoti saikingai. Tačiau po praėjusios savaitės smūgio prie ligoninės Gazoje, jis sukėlė didelius ir piktus protestus visame musulmonų pasaulyje, nors dėl to kaltas ne Izraelis, o palestiniečių paleista raketa, R. T. Erdogano pasisakymai tapo griežtesni.

Antradienį R. T. Erdoganas apkaltino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, tarp jos nuolatinių narių yra JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija, nusilenkus „Izraelio režimui“. Trečiadienį jis pridūrė: „Tie, kurie nepriklauso regionui, turėtų liautis pilti žibalą į ugnį. Visos šalys turėtų patraukti rankas nuo gaiduko, paliaubos turi būti paskelbtos nedelsiant (...) Turi būti pradėtos tiesioginės arba netiesioginės derybos dėl įkaitų išlaisvinimo.“

Tikimasi, kad šeštadienį R. T. Erdoganas pasirodys didžiuliame Stambule rengiamame mitinge už palestiniečių teises.

Izraelis pažėrė kritikos už mėginimą „apginti“ grupuotę „Hamas“

Izraelis trečiadienį sukritikavo Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą po to, kai šis pavadino Gazą valdančią Palestinos smogikų grupuotę „Hamas“ „kovotojais už laisvę“ ir savo žemę.

„Turkijos prezidento mėginimas apginti šią teroristinę organizaciją ir jo kurstantys žodžiai nepakeis to siaubo, kurį išvydo pasaulis,“ – rašoma Izraelio užsienio reikalų ministerijos pranešime, išplatintame po karu virtusio mirtino antpuolio Izraelio pietuose praėjus daugiau nei dviem savaitėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)