Jei tai buvo tas momentas, kuris padėjo suvokti prasidedančios krizės sunkumą, kitą mėnesį planuojamas koronaviruso apribojimų panaikinimas JK ministro pirmininko pareikalaus dar kartą kreiptis į visuomenę. Neišvengiamai bus prarasta daugiau gyvybių, ir kyla klausimas, kiek dar mirčių pareikalaus ekonomikos gelbėjimas.

Paskiepijusi didesnę populiacijos dalį nei bet kuri kita pagrindinė ekonomika, Didžioji Britanija tampa Europos bandymų lauku, mėgindama nubrėžti „Covid-19“ finalo liniją.

Infekcijų lygis vėl didžiausias nuo vasario mėnesio, o svaras smunka būgštaujant, kad atsigavimas gali būti nukeltas dar toliau į ateitį.

Pranešęs apie keturių savaičių atidėjimą dėl atvejų pagausėjimo B. Johnsonas ekonomikos atrakinimą liepos 19 d. apibūdino kaip „galutinį tašką“.

Tai susiję su lemiamu rizikos apskaičiavimu, ministrams ir pareigūnams renkant įrodymus, jog vakcinos iš esmės nutraukia ryšį tarp viruso ir sunkios ligos.

Tačiau jie žino, kad infekcijos neišnyks, kaip ir neišnyks tam tikros visuomenės dalies nenoras sugrįžti į biurus, aludes ir naktinį gyvenimą.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas trečiadienį parlamentui sakė, kad dabartinis tikslas – susigyventi su virusu kaip su gripu, kol svetingumo pramonė ir kai kurie valdančiosios konservatorių partijos nariai ragina sugrįžti į normalų gyvenimą dviem savaitėmis anksčiau.

„Kyla klausimas, kokį infekcijų ir hospitalizacijų lygį esame pasirengę toleruoti?“ – sakė Warwicko medicinos mokyklos virusologas Lawrence’as Youngas.

Vyriausybė teigia, kad luktelėjus dar keturias savaites bus galima išvengti tūkstančių naujų mirčių (JK jau dabar skaičiuoja daugiausia mirusiųjų visoje Europoje), leidžiant daugiau žmonių gauti antrąją vakcinos dozę.

Duomenys rodo, kad tai labai svarbu siekiant apsisaugoti nuo delta atmainos, kuri pirmą kartą buvo aptikta Indijoje, o šiuo metu atsekama 99 proc. naujų Didžiosios Britanijos atvejų. Pasak vyriausybės, iki liepos 19 d. JK bus pilnai paskiepyti du trečdaliai suaugusiųjų.

Nors birželio 17 d. „Public Health England“ duomenys atskleidė, jog infekcijų daugėja visose amžiaus grupėse, atvejų skaičius buvo didžiausias tarp 20–29 metų žmonių, kurių daugelis dar nepaskiepyti.

Šiuo metu skiepai pradedami siūlyti visiems vyresniems nei 18 metų žmonėms.

Ekonomika yra maždaug 5 proc. mažesnė nei prieš „Covid-19“, o kai kurios pandemijos paliktos žaizdos gali virsti randais. Naktiniai klubai tebėra uždaryti, restoranai ir aludės verčiasi sunkiai, o oro linijos patiria daugiau apribojimų kelionėms į užsienį nei likusi Europa.

Vėlavimas atsidaryti svetingumo pramonei gali kainuoti 3 milijardus svarų (4,1 mlrd. dolerių) pardavimų ir turėti įtakos užsakymams ištisą vasarą ir net rudenį, teigia pagrindinės pramonės prekybos asociacijos vadovė Kate Nicholls.

„Risk Capital Partners“ pirmininkas Luke'as Johnsonas apkaltino vyriausybę „neurotišku rizikos vengimu“. Privataus kapitalo firma yra investavusi į keletą restoranų tinklų.

„Didelė visuomenės dalis lieka neracionaliai įbauginta, o investuotojai ir verslininkai patiria dar daugiau nuostolių ir netikrumo, – sakė jis. – Perdėto saugojimosi kultūra reiškia, kad darbo vietos bus naikinamos, o įmonės žlugs.“

Ir iš tiesų Didžioji Britanija, regis, nebepataiko koja į koją su kitomis Europos tautomis. Delta atmaina „neišvengiamai įsitvirtins“ visame žemyne, praėjusią savaitę perspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos vyresnysis pareigūnas Hansas Kluge.

Vis dėlto Vokietija ir Prancūzija šią vasarą švelnina savo „Covid-19“ taisykles, o penktadienį Europos Sąjunga panaikino kelionių apribojimus JAV gyventojams.

Kelionių pramonei žalos atnešė Didžiosios Britanijos vyriausybės bandymas priversti keleivius, sugrįžtančius iš daugumos užsienio šalių, laikytis karantino nepaisant jų vakcinacijos statuso. Penktadienį Italija įvedė penkių dienų izoliaciją keliautojams, atvykstantiems į šalį iš Didžiosios Britanijos – dėl „Covid-19“ atvejų šuolio.

B. Johnsonui teks rasti pusiausvyrą tarp būsimų koronaviruso aukų skaičiaus ir nuostolių, kuriuos atnešė 15 mėnesių trunkantys apribojimai – įskaitant nenustatytus vėžio atvejus, pablogėjusią psichinę sveikatą, užsidariusius verslus ir prarastas darbo vietas.

Pasak buvusio Nacionalinės statistikos biuro sveikatos analitiko Jamie Jenkinso, daugelis žmonių yra pernelyg „įbauginti“ veikti tai, ką veikdavo anksčiau. Vyriausybė turėtų inicijuoti nacionalines diskusijas apie rizikas iki liepos 19 d., kad visuomenė būtų pasirengusi, pabrėžė jis.

„Teks priimti tam tikrą rizikos lygį ir reikėtų jau dabar surengti tas diskusijas, – sakė J. Jenkinsas. – Mes niekada nepasieksime nulio mirties atvejų.“

Balandžio mėnesio „Daily Mail“ paskelbta „JL Partners“ apklausa parodė, kad 65 proc. respondentų pritartų daugumos apribojimų panaikinimui, jei „Covid-19“ mirčių skaičius prilygtų gripui.

Remiantis oficialiais duomenimis, 2018–2019 gripo sezono metu Anglijoje buvo užregistruota šiek tiek mažiau nei 4000 mirusiųjų. „Covid-19“ yra ir labiau užkrečiamas, ir labiau mirtinas.

Taip pat nerimaujama dėl vakcinų tiekimo. Už vakcinavimą atsakingas ministras Nadhimas Zahawi birželio 11 d. perspėjo, kad „Pfizer-BioNTech“ dozių artimiausiomis savaitėmis gali „trūkti“.
Jaunesniems nei 40 metų žmonėms nepatartina skiepytis „AstraZeneca“ nuogąstaujant dėl labai retų kraujo krešulių.

Kai kurie valdančiosios konservatorių partijos nariai ragina vyriausybę suktis greičiau, neatsižvelgiant į tai, ar vakcinacijos programa sugebės užkirsti kelią viruso plitimui.

Buvęs ministras Steve’as Bakeris perspėjo, kad Didžioji Britanija liks „ištuštėjusi ir slogi, užsidarius visiems nukentėjusiems verslams“.

Kaip „ConservativeHome“ tinklalaidėje sakė Bendruomenių rūmų lyderis Jacobas Reesas-Moggas: „Negalima varžyti visuomenės vien tam, kad ligoninės nebūtų pilnos“.