„Nesikišime į Afganistano vidaus reikalus ir neįtrauksime savo kariuomenės į konfliktą, kur visi kovoja vieni prieš kitus“, – V. Putinas sakė per susitikimą su valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pareigūnais.

„Sovietų Sąjunga pasisėmė savos patirties šioje šalyje. Mes išmokome pamokas, kurių mums reikėjo“, – pabrėžė jis.

1979 metais Maskva pasiuntė kariuomenę į Afganistaną, kad paremtų šalies komunistinę vyriausybę, įsitraukusią į konfliktą su musulmonais partizanais.

Dešimtmetį trukęs karas nusinešė iki 2 mln. afganistaniečių gyvybių, privertė dar 7 mln. gyventojų palikti savo namus. Per šį konfliktą taip pat žuvo daugiau kaip 14 tūkst. sovietų karių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau šią savaitę sakė, kad JAV pajėgos „atsikrato“ afganistaniečių, sprunkančių nuo Talibano į kaimynines Centrinės Azijos valstybes, Maskvos sąjungininkes.

Viešėdamas Vengrijoje S. Lavrovas kalbėjo, kad JAV mėgina įtikinti „kelias Centrinės Azijos šalis“ priimti afganistaniečius, anksčiau bendradarbiavusius su amerikiečių pajėgomis dabar Talibano kontroliuojamoje valstybėje.

Anot Rusijos diplomatijos vadovo, Vašingtonas šioms šalims sako, kad afganistaniečiai prisiglaustų tik laikinai.

„Jie sako, kad tik keliems mėnesiams, nes reikia laiko, siekiant išduoti jiems vizas“, – S. Lavrovas sakė per bendrą spaudos konferenciją Budapešte su Vengrijos užsienio reikalų ministru.

„Afganistaniečiai, dirbę su JAV pajėgomis, tikriausiai yra nuodugniai patikrinti saugumo. Kodėl reikia dar dviejų mėnesių išduoti vizas šiems žmonėms?“ – klausė jis ir apkaltino Jungtines Valstijas negerbiant Centrinės Azijos valstybių.

Kai valdžią Afganistane perėmė Talibanas, apie 1,5 tūkst. afganistaniečių pabėgo į kaimyninį Uzbekistaną ir gyvena palapinių stovyklose netoli sienos, pranešė Afganistano ambasada Taškente.

V. Putinas praeitą savaitę skundėsi, kad Vakarų šalys stengiasi apgyvendinti pabėgėlius afganistaniečius Centrinės Azijos šalyse, „prieš gaunant Jungtinių Valstijų arba kitų šalių vizas“.

Kremliaus vadovas perspėjo, kad gali padidėti pabėgėlių iš Afganistano srautas ir kad tarp besiprašančių prieglobsčio į Rusiją gali patekti ekstremistų kovotojų.

Naująją vadovybę Kabule Maskva vertino atsargiai optimistiškai.

Kremlius antradienį pareiškė „atidžiai stebintis“ Vakarų šalių „nesutarimus“, ar JAV pajėgų išvedimą, planuotą užbaigti iki rugpjūčio 31 dienos, reikia dar šiek tiek pratęsti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)