Maskvos tikslas yra sutrukdyti Ukrainai eksportuoti savo grūdus į pasaulines rinkas, tai daroma nuolat apšaudant Dunojaus uostus. Vien šią savaitę Izmajilo uostas buvo atakuotas net keturis kartus.

Netoliese Rumunijos Plauru kaimo rasta, kaip įtariama, drono nuolaužų, trečiadienį informavo Rumunijos gynybos ministras Angelis Tilvaras. Kol kas neaišku, ar Rumunijos pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kada ir iš kur tas bepilotis atskrido. A. Tilvaras patikino, kad nuolaužos jokios grėsmės nekelia, tačiau dėl incidento Rumunijos žmonės ne be priežasties pasijuto nejaukiai.

Plauru kartu su vyru ir sūnumi gyvenanti 46 metų Daniela Tanase „Associated Press“ sakė, kad dronų atakos Izmajile šią savaitę buvo tokios intensyvios, kad ją prikėlė, o vietos gyventojai „ne juokais“ bijo tapti rusų taikiniais.

„Kai vyko pirmoji karo fazė, viskas buvo ramiau, tačiau dabar tai atėjo ir į mūsų teritoriją. Kol kas negalvojau kažkur išvykti, tikiuosi, kad viskas praeis ir nurims“, – teigia moteris.

Rumunijos gynybos ministras lankosi drono nukritimo vietoje

Trečiadienį, vietos žiniasklaidai patvirtinęs drono nuolaužų radimo faktą, Rumunijos gynybos ministras pats aplankė Plauru kaimą ir aplinkines vietoves, o šalies gynybos ministerija skelbė, kad vietos pareigūnai imsis papildomų priemonių, kad užtikrintų „Rumunijos oro erdvės saugumą“.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohanis pareikalavo „skubaus tyrimo“. Jeigu rastos liekanos tikrai pasirodys esančios rusų dronų, tai bus „nedovanotinas“ Rumunijos suverenumo ir teritorinio šalies vientisumo pažeidimas, šią savaitę Bukarešte, kur vyko Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas, sakė šalies prezidentas.

Ketvirtadienį Rumunijos nacionalinis nepaprastųjų situacijų komitetas pritarė apsaugos priemonėms, leisiančioms pareigūnams pasirūpinti lokalioms perspėjimo žinutėmis ar garsiniais signalais, įspėjančiais „netoliese karo zonų“ Ukrainoje gyvenančius žmones apie incidentus ar jų pavojų. Nepaprastųjų situacijų žinybos komandos į reikiamas teritorijas bus siunčiamos ir be jokio signalo.

Rumunija

Dokumente, su kuriuo susipažino ir AP naujienų agentūra, nurodoma, kad Rumunijos gynybos ministerija Plauru ir kitose pavojaus zonoje esančiose teritorijoje vietos gyventojams parūpins „saugų prieglobstį“. Pavyzdžiui, gyvenvietėse netoliese Ukrainos Izmajilo ir Renio uostų taip pat bus paskirtos vietos, esant reikalui, atliksiančios slėptuvių funkciją.

Svečių namų Rumunijoje, esančių netoliese Ukrainos Kilijos uosto Dunojaus deltos regione, šeimininkas Mirceas Francas sako šią savaitę danguje matęs ugnies kamuolių, jie matėsi kitoje Dunojaus pusėse. Reginys kaip reikiant įbaugino vietinius.

„Praeitą naktį kitoje upės pusėje zujo dronai, ir dieną prieš jų ten buvo daug. Tai pirmas toks kartas nuo karo pradžios. Kaime tvyro panika, o praeitą naktį visus buvo sukausčiusi didžiulė baimė“, – sakė M. Francas.

Europos Parlamente ketvirtadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad 31 valstybę vienijantis aljansas Rumunijos buvo informuotas apie rastas drono nuolaužas, ir kad šis epizodas „atskleidžia incidentų ir nelaimių rizikas“.

„Neturime jokios informacijos, galinčios patvirtinti sąmoningos ir tikslingos Rusijos atakos faktą, laukiame, kokios bus oficialaus tyrimo išvados“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

Svečių namų šeimininkui M. Francui, kurio verslui karas Ukrainoje ir taip jau pridarė bėdų, nes turistai vengia lankytis netoliese vietų, kur vyksta kariniai veiksmai, tikina, kad kelios šeimos iš baimės jau išsikėlė kitur: „Labai nerimaujame, nes niekas negali užtikrinti, kad dronas nenukris mūsų upės krante. Pastarąsias dvi naktis trys ketvirtadaliai kaimo gyventojų nebuvo bluosto sudėję. Kad ir kaip pareigūnai čia mus ramina, nelabai ką jie gali padaryti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)