Antradienį, protestuodami prieš tokį elgesį su šalies piliete, Italijos ministrai išsikvietė Vengrijos ambasadorių.

Nuotraukos, kurioje teisme matoma 39 metų Ilaria Salis surakintomis rankomis ir kojomis, atsidūrė pirmuosiuose didžiųjų Italijos dienraščių puslapiuose ir sukėlė pasipiktinimo bangą, rašo „The Guardian“.

Mokytoja iš Italijos Moncos miesto Budapešte buvo sulaikyta praeitų metų vasarį po incidento neonacių proteste. Moteriai pateikti kaltinimai užpuolimu, ji kaltinama priklausanti radikalios kairės organizacijai. Italė jai metamus kaltinimus, už kuriuose jai gresia vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmė, neigia.

„Man atrodo, kad šį kartą nueita per toli“, – RAI radijo stočiai sakė Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni dėl šio klausimo antradienio vakarą paskambino Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui.

Ši byla – dar vienas didelis politinis galvos skausmas G. Meloni, kuri palaikė gana šiltus santykius su Vengrijos vyriausybės vadovu. Panašu, tarp lyderių, besiruošiančių birželį vyksiantiems Europos Sąjungos rinkimams, gali perbėgti juoda katė, rašo „The Guardian“.

A.Tajani teigia nenorintis kištis į Vengrijos teisinę sistemą, tačiau „toks elgesys su kaliniu nepriimtinas, nederantis su mūsų teisine kultūra“.

Vengrijos ambasadorius antradienį buvo iškviestas pasiaiškinti. „Esame Europos Sąjunga, ir piliečių teises reikia gerbti“, – sakė Italijos diplomatijos vadovas ir pridūrė apie bylą jau kalbėjęs ir su Vengrijos užsienio reikalų ministru.

Italijos ambasadorius Vengrijoje antradienį apsilankė šalies teisingumo ministerijoje, ryte susitiko ir su I. Sallis tėvu.

Italijos užsienio reikalų ministras siūlo I. Salis skirti namų areštą, o ne kalinimą.

„Tai mane šokiravo, ją vilko kaip šunį. Tikra beprotybė, Italijos valstybė privalo skubiai imtis veiksmų“, – piktinosi vienas iš I. Salis advokatų Eugenio Losco.

I. Salis laiške pasakojo apie žeminančias sąlygas, kuriomis beveik metus buvo laikoma Vengrijos kalėjime. Kaip spalį laiške, kurį trečiadienį pirmą kartą paskelbė kanalas „La7“, rašė moteris, mėnesį ji su kitu asmeniu buvo laikoma kameroje, kurios plotas mažesnis nei 7 kvadratiniai metrai, neskaitant vonios kambario.

„23 valandas iš 24 praleidžiate visiškai uždaroje kameroje... Be blakių, kameros ir koridoriai pilni tarakonų ir pelių“, – teigė moteris.

„Neturėjau tualetinio popieriaus, muilo ir higieninių įklotų“, – pasakojo italė.

I. Salis tėvas Roberto sakė, kad su jo dukra buvo elgiamasi „kaip su gyvūnu“.

Vengrijos vyriausybė trečiadienį gynė savo elgesį su I. Salis. „Žinoma, jos judesiai buvo varžomi teismo salėje, ir taip, ji jau praleido 11 mėnesių sulaikyta“, – rašė Vengrijos vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas socialiniame tinkle X. „Bet „nežmoniška“? Tikrai ne. Rimtai vertinama dėl nusikaltimo, kuriuo ji kaltinama? Panašiau į tai“, – pridūrė jis.

G. Meloni, vadovaujanti „Italijos brolių“ partijai, seniau puikiai sutarė su V. Orbanu, tačiau išsiskyrė politikų požiūris Ukrainos klausimu – Roma siunčia nuo Rusijos besiginančiam Kyjivui pinigų ir ginklų, o V. Orbanas bandė užkirsti kelią Europos Sąjungos paramos paketui.

Italų leidinys „Il Giornale“ ketvirtadienį, ES lyderiams pagaliau pavykus pasiekti vieningą susitarimą dėl pagalbos Ukrainai, skelbė, kad „pagrindinį vaidmenį“, siekiant perkalbėti V. Orbaną, atliko Italijos premjerė G. Meloni. Pasak leidinio šaltinių, G. Meloni diplomatinį darbą pradėjo prieš kelis mėnesius, o praėjusią savaitę jos aktyvumas pasiekė aukščiausią tašką. Skelbiama, kad nuo antradienio iki ketvirtadienio G. Meloni šiuo klausimu tris kartus kalbėjosi su V. Orbanu.

„Po antradienio pokalbio telefonu ir vakarykščio susitikimo viešbutyje, po kurio sekė ilgas naktinis delegacijų darbas, G. Meloni ir V. Orbanas vėl susitiko šiandien ryte, prieš prasidedant neeiliniam EVT susitikimui“, – rašė leidinys.

Po vieno iš susitikimų su G. Meloni V. Orbanas pareiškė, jog imsis veiksmų, kad su I. Salis būtų elgiamasi tinkamai.

„Vienintelis dalykas, kurį galiu padaryti I. Salis atveju, tai daryti įtaką, kad su ja būtų elgiamasi tinkamai“, – sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad Vengrijos teismai yra nepriklausomi nuo vykdomosios valdžios.

I. Salis prieš teismą stos gegužės 24 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)