Apie „Mistral“ O. Bočkariovas kalbėjosi su žurnalistais Tatarstane vykusioje konferencijoje „Informacinės technologijos gynybos pramonės komplekso tarnyboje“. Atsakydamas į klausimą apie sraigtasparnių nešėjų likimą, O. Bočkariovas pareiškė, kad šių laivų atsisakymas „jau įvykęs faktas“, ir pažymėjo, kad liko tik vienas klausimas – „dėl pinigų, kurie turi būti sugrąžinti Rusijos Federacijai, sumos“. Jis taip pat pranešė, kad artimiausiu metu į Maskvą atvyks prancūzų delegacija, su kuria ir bus aptartas kompensacijos klausimas.

Dmitrijus Rogozinas
Oficialiai į šiuos žodžius buvo reaguota santūriai. Oficialus už „Mistral“ statybą atsakančios korporacijos „DCNS“ atstovas Emmanuelis Godet pareiškė, kad jam uždrausta komentuoti šią temą iki oficialių derybų pradžios. Maskvoje O. Bočkariovo žodžiai oficialių komentarų apskritai nesulaukė.
Vis dėlto leidinio „Kommersant“ šaltiniai tvirtina, kad O. Bočkariovo atviravimai jam baigėsi tiesioginio viršininko, Karo pramonės komisijos kolegijos pirmininko ir vicepremjero D. Rogozino griežtu papeikimu. Pretekstu papeikimui tapo ne tik vieši pareiškimai, bet ir faktinės klaidos. Leidinys tvirtina, kad šią savaitę derybos dėl „Mistral“ nebuvo planuotos, o pats O. Bočkariovas, Karo pramonės komisijos kolegijoje atsakantis už technikos tiekimo oro desantininkų ir sausumos pajėgoms klausimus, nei kartą į derybų procesą nebuvo įtrauktas.

Paskatintas šio incidento, D. Rogozinas nurodė reglamentuoti bendravimą su spauda, o remiantis šiuo reglamentu jo pavaldiniai galės teikti komentarus tik gavę asmeninį kolegijos pirmininko leidimą.
Kontraktas dėl dviejų sraigtasparnių nešėjų „Mistral“ tarp Prancūzijos kompanijos „DCNS“ ir Rusijos „Rosoboroneksportom“ buvo sudarytas 2011 metais, vadovaujant tuometiniam gynybos ministrui Serdiukovui. Prancūzija turėjo pirmą laivą „Vladivostok“ perduoti dar pernai metų lapkritį, tačiau pareiškė, kad nevykdys kontrakto sąlygų tol, kol Rusija Ukrainos atžvilgiu taikys agresyvią politiką. Antrasis laivas – „Sevastopolis“ – Rusijai turėjo būti perduotas antroje šių metų pusėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)