Viena jų – baimė, kad bus sukurtas pavojingas precedentas, kuriuo suskubs pasinaudoti Rusija, o Vengriją pašalinus iš ES, jos teritorijoje jau netrukus būtų dislokuoti rusų kariuomenės daliniai.

„Vengrijoje – totalitarinis režimas, beveik diktatūra. Iš demokratijos ten liko tik įstatymai, kurių nepaiso šalies vyriausybė“, – savo tinklalaidėje kalbėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Pasak eksperto, nepaisant to, jog vengrai ne kartą rengė protesto akcijas, šalyje vyko masiniai protestai, jėgos struktūrų palaikymą turinčiam prezidentui V. Orbanui pavyko juos užgniaužti.

„Šiuo metu Vengrijos vyriausybė vykdo daugiakryptę politiką: šalis naudojamasi ES parama, tačiau jos ekonomika ypač glaudžiai bendradarbiauja su Rusijos Federacija. Vengrija turi tiesiogines dujų ir naftos tiekimo sutartis, ko nedraudžia ES taisyklės, Rusija superka didžiąją dalį Vengrijoje pagaminamos produkcijos“, – pastebėjo O. Ždanovas.

Ekspertas tikino, kad nuo Rusijos itin priklausoma bei ją palaikanti Vengrija iki šiol nepašalinama iš ES tik dėl to, nes bijoma sukurti itin pavojingą precedentą, kuriuo neabejotinai pasinaudos Rusija.

„Jeigu bus pašalinta viena valstybė, kitos taip pat gali pareikšti norą pasitraukti. Kol egzistuoja Rusija, savo finansinio potencialo dėka ji būtinai stengsis suskaldyti ES šalių vienybę, o galiausiai ją sugriauti. Tada ateis ir NATO aljanso eilė, nes abi organizacijos iš esmės vienija tas pačias valstybes“, – įspėjo O. Ždanovas.

Jis prognozavo, kad Vengrijos pašalinimas iš ES sukeltų ir kitų pasekmių, jau kitą dieną šalyje būtų dislokuota Rusijos kariuomenė, kurią netrukus esą pasikviestų V. Orbanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)