Premjeras sekmadienį kreipėsi per televiziją, kad pabrėžtų, jog Britanijos nacionalinio saugumo interesai būtų geriausiai užtikrinami, jeigu šalis liktų 28 valstybių bloke. Jis pabrėžė iššūkius, kuriuos kelia stiprėjanti Rusija ir Artimuosiuose Rytuose įsitvirtinusios ekstremistų grupuotės, sakydamas, kad tokias grėsmes būtų lengviau atremti priklausant dideliam aljansui.

Kaip išlikti stipriems pasaulyje, kurio rytuose – (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas, o pietuose – ISIL-„Daesh“?“, – klausė D.Cameronas, vartodamas alternatyvius džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) akronimus.

Jis iškart pateikė atsakymą: „Liekant su savo kaimyninėmis šalimis, savo partnerėmis ir draugėmis.“

Po šeštadienį įvykusio vyriausybės posėdžio tik šeši ministrai sakė agituosiantys už pasitraukimą prieš birželio 23 dieną vyksiantį referendumą, kuriame bus užduotas klausimas: „Ar Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos narė, ar turėtų pasitraukti iš Europos Sąjungos?“

Teisingumo sekretoriaus Michaelo Gove'o, kuris yra D. Camerono artimas asmeninis draugas ir sąjungininkas, sprendimas palaikyti pasitraukimo šalininkų stovyklą tapo skaudžiu smūgiu premjerui, bet ne mažiau buvo svarbus politikos sunkiasvorių, tokių kaip vidaus reikalų sekretorės Theresos May, užsienio reikalų sekretoriaus Philipo Hammondo ir gynybos sekretoriaus Michaelo Fallono, palaikymas tolesnei narystei.

Vis dėlto išlieka svarbus neaiškumas – kurią pusę pasirinks Londono meras Borisas Johnsonas, laikomas potencialiu D. Camerono įpėdiniu. Šis itin įtakingas ir populiarus konservatorius dar nėra išsakęs savo pozicijos, o pasitraukimo šalininkai tikisi, kad jis galėtų vadovauti pastangoms išsivaduoti nuo ES diktuojamų taisyklių.

Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC, nenurodydamas savo šaltinių, paskelbė, kad B. Johnsonas pasisakys už pasitraukimą, populiariai vadinamą „Brexit“, o toks žingsnis veikiausiai skaudžiai smogtų D. Camerono reputacijai.

B.Johnsono oficialaus sprendimo laukiama vėliau sekmadienį, nors jo biuras atsisakė įvardyti konkretų laiką, kada jis bus paskelbtas.
Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as, iškilus pasitraukimo kampanijos veikėjas, sakė „kuo labiausiai“ norintis, kad Londono meras palaikytų jų stovyklą.

D.Cameronas planuoja pradėti oficialų referendumo procesą pirmadienį, pateikdamas parlamentui prašymą, kad tas balsavimas būtų surengtas birželio 23-ąją. Premjeras argumentuoja, kad tie, kas palaiko „Brexit“, tikėdamiesi, kad taip bus sumažintas į Britaniją atvykstančių migrantų srautas, apgaudinėja save.

Pasak jo, bet kokia laisvosios prekybos sutartis, dėl kurios Britanija derėtųsi su Briuseliu, jeigu pasitrauktų iš ES, leistų laisvą darbo jėgos judėjimą, kad būtų patenkinti Bendrijos reikalavimai.
Premjeras taip pat perspėjo, kad dėl tokios sutarties, kuri užtikrintų Britanijos prieigą prie Europos rinkų, veikiausiai tektų derėtis ne vienerius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)